Category Archives: Bebelan Akademik

Chapter 57: read in your own language laa…

result exam ak dah submit kt ESU dah…so tunggu jer la kn??

dan disebabkan skang xde benda baru dlm hidup aku ni so far…so ak pun rasa nk letak la sajak ni dlm post ak kali ni…

ya…sajak ni ada dlm buku “Bacalah dalam Bahasamu (Jilid B)”…dan ya, ak ada buku tu…tp skang dlm kotak buku la kekdahnya…buku tu asalnya utk bdk2 yg amik subjek elektif Kesusasteraan Melayu time SPM la..dan tidak, ak x amik subjek tu yer…cuma masa tu ak mcm tertarik plak ngan tajuk buku tu….dan sajak ni pun ada mesej nya yg tersendiri gituu….

nah…ni dier sajak yg ak dok ckp dari td ni:

Sajak
Bacalah Dalam Bahasamu (Baha Zain)

Kata orang negara itu gunung, hutan, tasik, pulau, dan
lautannya
pohon-pohon, daun, mayang, buah, dan akar memberi
kehidupan
tapi itu hanya sebahagian daripada pemandangan yang
sempurna
bagaimana kalau mati angin, hujan, cahaya?
perahu tidak akan belayar, dan perantau hilang
pedomannya

Negaraku adalah mimpi yang indah, mimpi yang besar
negaraku adalah saga dan wira yang menjelajah benua
tapi kata orang, kita tak boleh hidup atas mimpi
kita tak boleh kaya dengan puisi,
kita tak boleh ke syurga dengan industri
kita akan mati, akhirnya mati.

Pantai telah tercemar
hutan rimba jadi belukar
gunung-ganang jadi danau
pulau berubah tebing, dari desa ke bandar
kita telah membuka mata dunia
Malaysia negara kecil, telah jauh ke muka.

Malaysiaku telah menebus kehinaan
merendah, tetapi tidak rendahkan diri
meninggi, tetapi bukan suaranya
kita tidak malu mendengar Bach,
Beethoven atau Kitaro,
membaca Goethe, Mishima, Camus atau Chairil
kita adalah pewaris dan warga dunia yang melihat
Monet, Gaugin, Affandi atau Basuki
kita telah berdiri dan mengenali diri.

Tetapi, kasihan, mimpi kita berlebihan
bacalah Tun Seri Lanang, Zaaba dan Keris Mas
di sanalah terhimpit sejarah dan kepahitan
di sanalah tersirat mimpi dan perlawanan
dilestarikan oleh pantun, syair, seloka dan teka-teki
bacalah, dan bacalah dalam bahasamu
agar kau tidak jadi perantau
yang pulang dengan segala muatan
yang mati angin dan cahaya di lautan.

(sumber asal)

thought of the day: “[crying] Hum, I love you mom, and I’m fine, and everything is beautiful out here, I’m having a blast! [still crying] Felicia “Fo” Porter

Chapter 51: Big Win, Big Decision, Big Mistake?

lama x update kn?? asyik busy memanjang jer.. **oops

alah kau…mcm la org laen x busy!!!

anyway…ari jumaat ni akan ada engagement session ngan PETRONAS ESU…kt LH 1 kul 5 pm…siap suruh bwk result exam ni…..kau x pitamm??

kekdahnya….esoknya plak ada Ability Test…ni test nk bg lepas masuk Structured Interview plak…untuk kau nk masuk kerja ngan PETRONAS la kn??

aiyoo…wish me luck la noo…

ha…pasal semester ni plak…semester July 2010 (final sem sudah!!!)

skang ni gue dok busy nk siapkan CV (resume utk kerja la kn??) yg x siap2 lg  **matilaaku…

serta FYP yg “dalam proses” lg kekdahnya… **oops lg

ishk2…1 sem jer lg kan?? pasni ak dah grad dah…

tp ak kompius la skang…

patut kah ak kerja dulu sebagai chemical engineer…

atau sambung amik Master’s Degree trus?

HOW??? I KOMPIUS?? **oops lg

tapi yang penting…CONFIDENCE is the key…

no matter what we choose to do after graduating with a Bachelor’s degree…

we have to be confident in our choice…

because that choice can be a success or failure for ourselves…

but at least, we choose it based on our own will..

not because someone else did it for you..

KAN???

(tapi kalau kau terlebih konfiden pun bahaya gak tau!!)

—————————————————————————————————————————————————–

cerita sampingan:

akhir2 ni ak tetiba rasa mcm x brapa normal lak minda n kepala otak ak ni…

ala2 ada rasa psycho skit dlm diri ak ni…

what’s happening to me??

stress sgt kah??

—————————————————————————————————————————————————–

thought of the day:This is not America’s Next Top Best FriendJade Cole

Chapter 48: What the f*** happened to my Crocs?

hahahaha…

ak gembira sgt…sebab final exam aku dah abis ari selasa ari tu…25 May 2010…

komen aku pasal paper2 kali ni:

1. Malaysian Studies – paper MCQ…100 soklan…3 jam…tapi ak kuar 2 jam after start paper…soklan sejarah agak banyak…so no further comments from me!!!

2. Small Business & Entrepreneurship – last minute study with Ijoy really2 berbaloi…walaupun ada yg kena goreng2 bagai (bahagian Case Study tu… **pitamm)…goreng2 pun ak x rasa hangit yer “masakan” aku tu…x hangit macam nasi goreng yg aku makan kat ada satu kafe tu yg berhampiran ngan blok aku **oops

3. Multivariable Process Control – benda2 yg ak budget kuar…kuar dlm exam kali ni…tapi aku x de la 100% yakin sgt sebenarnya…sebab soklan2 dier byk sangat apply concept…apply knowledge…dier xde sgt soklan2 teori2 bagai ni… so how??

4. Industrial Automation & Control Systems – time ni ak x brapa sihat…temperature kt Chancellor Hall tu sejuk yer…apa diorang pakai controller jenis apa la nk control aircon tu?? **matilaaku… kekdahnya..paper ni banyak giler bab2 theory n conceptual…so since byk kena baca…so banyak gak la yg ak x ingat…n hasilnya banyak la yg aku goreng…kau ADO???

(yg lagi 2 subjek tu xde final exam yer…harap maklum)

overall: sentap skit sebab soklan esei dah xde pilihan2…kena jawab sumer kekdahnya…tu je…

TETAPI

ari ni… (28 May 2010)

aku agak pitamm n sedikit sentap…

sebab butang2 (a.k.a.) Jibbitz ak kt Crocs OffRoad aku dah hilang dicuri org…

tinggal 1 butang jer pulak tu…

aku suspek…butang2 tu hilang time solat jumaat tadi…sebab bila ak check2 balik….tup2 tinggal 1 butang jer…

erm…x leh nk wat apa la kan…

pasrah jer la…

(tetiba nk nyanyi lagu Ketentuan – Ramlah Ram…)

(tapi kalau ikutkan hati aku…kalau aku tau sapa yg “kerja”kan Crocs aku tu mmg nk kena ni!!!)

anyway, semester ni most probably ak stay kt UTP lama2 kot…sebab FYP nyer kerja dah kena start ni…

apa lg ek??

tu je la kot…

saja2 nk tulis benda2 ni…sebab dah x perlu study giler2 sampai bukak sem depan kekdahnya… **oops

thought of the day:Drag on girl, drag on.J. Alexander

Chapter 47: Take Me To The Photo Shoot (or rather…the final exam!!!)

**matilaa tajuk post ala2 meracau kn..

erm…hi u’ols…

dah lama ak x update…busy la kekdahnya!! **jawapan cliche sgt…

so anyway, ak malas nk bagi intro panjang2…so let’s baca update kehidupan aku ni…

KISAH 1

8 May 2010…ada Jan 06 batch dinner…mmg happening giler…walaupun dewan kt Clearwater Sanctuary tu ala2 petite jer…tapi sumer org ak nampak mmg enjoy giler…sapa2 yg x dtg tu bagi aku ala2 rugi jer…

dinner ni dibuat pada semester ni sebab bdk2 ICT/BIS dah nk grad dah abis sem ni…so ala2 nk unite 1 last time la before final exam abis…sebab pasni sem depan ada bdk2 engineering jah…u know…bdk2 Chemical, Mechanical, Electrical&Electronics, Civil ngan Petroleum Eng la kekdahnya…

erm…kt sini ada la gambar2 yg ak “pinjam” dari FB bdk2 ni…so sapa2 yg x mau gambarnya tersiar di sini sila2 la bagitau yer…kalau x, like Miss J said “It’s not my fault…”

OK…let’s tgk gambar “model2 berangan” ni yer… **matilaaku…

(ni hampir sumer bdk2 chemi yg ada…% kehadiran kami antara yg tertinggi yer…kau ADO??)

(yg ni kt belah belakang dewan…ada spot nk amik gambar jer…sumer x nak kalah kn??)

(one word: FIERCE!!!)

(org berambut afro palsu dengan org yg berambut afro asli…eh silap…rambut ala2 Amy Winehouse…boleh??)

(me and my friends…sumer x nak kalah kn??)

akhir kata…thanks banyak2 la kpd sumer yg menjayakan dinner ni yer…

KISAH 2

11 May 2010…presentation FYDP 1…grup aku Group 5…member2: aku, konah, anas, ieja basar ngan chin (khairul anuar)…

hasilnya…mcm status FB ak dulu…”FYDP? no comment…”

presentation part aku sangat lah lahar…cantik lg muka aku time tu kot… **oops

kekdahnya kena tembak bertalu2 kot oleh dua2 evaluator tu…

agaknya kalau supervisor kitorang ada kt situ skali…mau nya sumer kena bom trus kn??

sudah…yg penting report FYDP pun dah siap dihantar…

OK2…move on everyone!!!

KISAH 3

13 May 2010…ni bkn tarikh peristiwa itu yer…(motip tetiba masuk mood sejarah??)

yg ni hari presentation FYP…hahahaha…

(tajuk FYP aku: Modelling & Predictive Control of a Crude Distillation Unit)

yg menariknya…ak present kul 3.30 pm…padahal slide baru jer siap ngan yakinnya pagi hari itu…mampu??

evaluator kali ni sgt best…sebab waktu seminar ak x buat slide pun…

siap dier pesan…benda2 yg ak dah ckp time seminar dier x mau dgr lg…

tp ak rasa time seminar sikit giler kot ak ckp…

so dengan gementarnya ak present la…

kejap2 kena stop sebab maybe ak present laju sgt kot…

(nasib baek aku x lost… **OOPS)

tapi yg penting…evaluator tu ckp…presentation aku bagus…n literature review ak excellent katanya….

hahaha…aku suka…mood happy balik…setelah dilaharkan waktu FYDP ari tu…

esoknya ak amik la draft interim report ak dari SV aku…

ada nk kena betulkan la plak…but this time SV ak nk soft copy saja…

so nmpk gayanya ada kerja tambahan la ni…tapi STUDY tetap (diulangi TETAP) diutamakan yer….awass…

KISAH 4

next week start la exam aku…kali ni ada 4 paper jer…start 19 May 2010…abis 25 May 2010… **pitamm

schedulenya:

19 May: MPW 2133 – Malaysian Studies

21 May: GAB 3093 – Small Business & Entrepreneurship

24 May: CAB 4523 – Multivariable Process Control

25 May: EAB 4223 – Industrial Automation & Control Systems

so there it is…ada 2 paper baca2 jer…dah ada 2 paper major course… **pitamm lg…

n masalah ak time2 ni…disebabkan tume study week ak terbeban ngan FYP & FYDP…mood study ak mcm dtg skit2 jer…

(asyik dok layan ANTM jer…mcm mana nk study der…)

padahal dulu time study week la, study mood ak dtg laju jer… **oops

well, I guess that’s the Final Year student life kot…

ok la…nk sambung study dulu la yer…GOOD LUCK to all UTPians for your FINAL EXAM!!!

thought of the day:Girl, you need to get your makeup touched up, ’cause you look a mess!J. Alexander

Chapter 43: That’s Baked, Barbecued and Fried!

post ini pendek saja…

sebenarnya ak masih xde idea best2 nk update kt dlm blog ni…

tp ak terinspirasi ngan komen2 dari post sebelum ni… (thanks SAM)

tu yg dtg semangat nk update ni…

anyway, jadual minggu ni agaklah x best…

sebab:

– ada seminar FYP

– kena jumpa SV PD 1 (yg ni tiap2 ari selasa kekdahnya)

– kena siapkan Progress Report 1 FYP

– assignment MPC x siap2 lg ni!!! due date Selasa ni..boleh??

– kena siapkan lab report IACS…

– ada test SBE ari rabu ni…

the only good thing this week is that: AKU AKAN BALIK KL ari jumaat ni!!!

ak x kira…ak nk balik gak…

sebab last week, waktu cuti mid-sem…ak x balik…

konon2 gigih la nk fyp bagai kan?? padahal last2… NAN-ADO!!!!

tapi minggu ni ak balik KL!!! suka2…

err…nk tulis apa lg ek??

SIDE NOTE:

perhatian!!!

ak rasa AF8 kali ini mcm x hangat jer!!!

so, dari korang layan AF8…

baek layan ANTM cycle 14….

yang penting…FIERCE!!!

(komen2 yg x membina ak x nak layan…tapi ak x nak delete…boleh??)

thought of the day: You are the reason why young girls of America are leaning over the toilet and vomittingTyra Banks

Chapter 39: The Girls (and Guys) Who Made It This Far

erm…

huhu…lama dah x update kn?? ngan internet connection yg mcm hampagas ni…ni kira nasib baek la dpt update kn??

rasa mcm nk baling jer sumer benda kn??

OK…anyway, I’m now no longer on internship period…yuhuu!!!

‘coz now I’m officially back to student life….as a final year 1st sem student!!!

major: process analysis n control (sikit giler bdk2 chemi yg amik major ni…agak2 majoriti dr korang amik apa ek??)

skang dah masuk 1st week of the semester…and damn!!! sebab kena drop International Business..jadual clash kekdahnya…nasib baek ada Small Business n Entrepreneurship…tp nk kena add drop bagai ni yg leceh…ishk2…

so anyway, subjek2 laen xde masalah…jadual agak lapang skit…Thursday is the Lab day…sebab ada 2 subjek yg aku amik (Industrial Automation & Control System ngan Multivariable Process Control) yg ada lab…dan dua2 lab jatuh pada hari yg sama…so kalau minggu tu xde lab…maka free all day la aku!!

yeay!!!! jom kawan2 kiter cuti!!! **matilaa xde kaitan

aiyoo….x dilupa Final Year Project ngan Plant Design (nape bdk2 chemi kena wat 2 project ek??)…yg tu mmg aku dah sedia pitamm dah…dan Malaysian Studies yg dijangka akan mengantukkan aku kalau aku x gigih…

so that’s it…17 Credit hour, 6 subjects, 2 final year projects…n 1 major!!!

hopefully 2010 will bring much success to my life…as well to all of us nyer life la yer….

x sabar nk tunggu season baru ANTM!!!

thought of the day: You just want to hug her! Anya

Chapter 35: Hello, I’m Still a Person

salam bloggers…

huhu….agak lama aku x update kn??

al maklum lah….kesibukan kerja membataskan diri ini untuk berkarya di blog ini… **oops

tapi kini…berdirinya saya di sini…untuk menulis sedikit cebisan pemikiran diri ini… **motip ak tulis mcm ni?

OK2…enough the sloppy intro…let’s go to the main story….

kali ni story aku agak x bertema skit…saja nk rojak2 skit…

*******************************************************************************************************

CERITA #1

semester depan…aku akan jadi budak final year….HOHOHO…

and sebagai seorang pelajar tahun akhir…kekdahnya aku kena ada specialization a.k.a. major…

so…bila time register course 2-3 minggu yg lalu…aku decide nk major in Process Analysis & Control

my favourite subject… **oops

aku amik major ni bukan sebab aku ikut orang…tapi sebab aku yg nak major dlm bidang ni…

so sapa2…yg sama  major ngan aku…sila2 la “laporkan diri” kt gue…leh la ak tau sapa la classmate aku nanti… **oops

CERITA #2

hujung bulan lepas…aku dapat email dari lecturer Chemi UTP…kekdahnya 7th December ni patutnya ada 2nd visit oleh beliau…n maknanya jugak nk kena ada final presentation lor…

aiyoo…mula2 ak dpt emel tu…”motip awal sgt final presentation?” …sebab orang laen kekdahnya lambat lg kot…

tup2…dpt plak emel laen semalam….lecturer tu ckp kena postpone la 2nd visit tu…sebab dier ada meeting laen…maknanya final presentation ditangguhkan ke 21st December…

when aku bagitau SV aku…dier mmg excited giler…huhu…aku jgn cakaplah…lagi laa suka…

tp kan…sebenar2nya ak nk pitam la dgn situasi ni….boleh kaa??

(tapi kalau gini la gayanya aku nk pengsan…takut orang laen jer yg pengsan.. **larii…)

CERITA #3

korang kalu baca newspaper ke baca online news atau blogs…especially yg Malaysian news…mesti ala2 terserempak ngan berita sensasi ni kn….

klik sini dan sini

juga sini….dan sini

sini ada lagi…. **matilaaku…

ada yg ala2 sokong (ada ke??)…n mesti ada yg ala2 bangkang n bising2 kn…

komen aku: “Cantik kau nyah!” tapi Syurga itu di bawah telapak kaki ibu…

so…faham2 je la ye…x nak ckp lebih2…aku ni pun x la sebaik mana…

jalan tetap lenggang kn?? **oops…kantoi!!!

[Camille8.jpg]

bak kata Camille (ANTM Cycle 2): “This is my signature walk, and it’s the walk that’s going to make me famous.”

tapi yg penting…aku x lupa famili aku OK…

enough with this already!!!

CERITA #4

aku baru dapat tau 2-3 hari yang lalu…one of my close friends is now in trouble with the Malaysian Law…

**matilaa x paham…

kekdahnya…cerita yg aku dengar n berjaya confirmkan ni x dapat la ak nk stori lebih2 demi nk jaga hati n maruah semua org, especially kawan2 aku yg laen…

but 3 words for this issue: SHOCKING, DISSAPOINTING and EMBARASSING!!!

Click to view full size image

ada kaitan ke yg ni?? **nganga sekejap…

mmg ak agak terkejut gak…tp ada org kata dah kecoh kt Facebook…aku bukak xde pun…maybe sebab org laen nyer page kot…

OK…enough with this already also!!! **matilaa ulang frasa…

*******************************************************************************************************

BAIKLAH….tu je la kot ak nk ckp kan dulu…goodbye n salam 1Malaysia..

(AKAN DATANG: the story behind my current semester’s Gtalk status: “I’m on the spotlight now”)

klu: Raya Gathering-lakonan-kerja kt opis

thought of the day: I can out walk that bitch anytime! J. Alexander