Category Archives: Emotional Outbursts

Chapter 57: read in your own language laa…

result exam ak dah submit kt ESU dah…so tunggu jer la kn??

dan disebabkan skang xde benda baru dlm hidup aku ni so far…so ak pun rasa nk letak la sajak ni dlm post ak kali ni…

ya…sajak ni ada dlm buku “Bacalah dalam Bahasamu (Jilid B)”…dan ya, ak ada buku tu…tp skang dlm kotak buku la kekdahnya…buku tu asalnya utk bdk2 yg amik subjek elektif Kesusasteraan Melayu time SPM la..dan tidak, ak x amik subjek tu yer…cuma masa tu ak mcm tertarik plak ngan tajuk buku tu….dan sajak ni pun ada mesej nya yg tersendiri gituu….

nah…ni dier sajak yg ak dok ckp dari td ni:

Sajak
Bacalah Dalam Bahasamu (Baha Zain)

Kata orang negara itu gunung, hutan, tasik, pulau, dan
lautannya
pohon-pohon, daun, mayang, buah, dan akar memberi
kehidupan
tapi itu hanya sebahagian daripada pemandangan yang
sempurna
bagaimana kalau mati angin, hujan, cahaya?
perahu tidak akan belayar, dan perantau hilang
pedomannya

Negaraku adalah mimpi yang indah, mimpi yang besar
negaraku adalah saga dan wira yang menjelajah benua
tapi kata orang, kita tak boleh hidup atas mimpi
kita tak boleh kaya dengan puisi,
kita tak boleh ke syurga dengan industri
kita akan mati, akhirnya mati.

Pantai telah tercemar
hutan rimba jadi belukar
gunung-ganang jadi danau
pulau berubah tebing, dari desa ke bandar
kita telah membuka mata dunia
Malaysia negara kecil, telah jauh ke muka.

Malaysiaku telah menebus kehinaan
merendah, tetapi tidak rendahkan diri
meninggi, tetapi bukan suaranya
kita tidak malu mendengar Bach,
Beethoven atau Kitaro,
membaca Goethe, Mishima, Camus atau Chairil
kita adalah pewaris dan warga dunia yang melihat
Monet, Gaugin, Affandi atau Basuki
kita telah berdiri dan mengenali diri.

Tetapi, kasihan, mimpi kita berlebihan
bacalah Tun Seri Lanang, Zaaba dan Keris Mas
di sanalah terhimpit sejarah dan kepahitan
di sanalah tersirat mimpi dan perlawanan
dilestarikan oleh pantun, syair, seloka dan teka-teki
bacalah, dan bacalah dalam bahasamu
agar kau tidak jadi perantau
yang pulang dengan segala muatan
yang mati angin dan cahaya di lautan.

(sumber asal)

thought of the day: “[crying] Hum, I love you mom, and I’m fine, and everything is beautiful out here, I’m having a blast! [still crying] Felicia “Fo” Porter

Chapter 56: Opening post 2011…damn la!!!

erm…sapa2 UTPians yg x check result lg tu sila2 la check yer…

my result??

damn sgt2!!!

GPA 3.49 (GOOD STANDING) –> jatuh ranking dari Dean’s List…damn!!

but…CGPA 3.66 –>maybe 1st class or 2nd class upper…. (maybe yg 2nd kot)…

FYP B+ (dah agak dah)

EIS B (dah agak dah)

OM B (dah agak dah)

FYDP A- (yahoo!!!! not bad)

SPC A (yahoo!!!!!!!!!!!!!)

MCE B+ (WHAT????? MOTIP????)

damn la…. i’m shaking right now!!! mcm org nk tahan marah jer ni….

erm….skang still sentap+psiko skit skang…

so kalau korang masih sayangkan nyawa anda…sila jgn bg statement2 x perlu yer…

(mood at the moment)

adios!!! dah…tido lagi bagus…

p/s: ada sapa2 tau x nk submit result exam ni kt ESU kn?? apa emel address dier?? dan bleh ke send yg latest result ni jer?? ke mcm mana?? **matilaa bimbo

thought of the day: I think the reason Mr. Jay dressed up was to show us that even though Michelle has scabies, she can still be beautiful.” Kahlen

Chapter 55: Selamat Tinggal 2010…Hello 2011!!!

salam 1Malaysia (ngan pelat ala2 org Mexico… **oops berangan sudahh)

kekdahnya esok dah last day of 2010…31-12-2010!!!

ak akui tahun ni blog ni x meriah sgt…sebab utama…ak busy sgt sebagai budak final year kt UTP…

guess what?? ak dah abis blajar dah!!! tunggu convocation jer nk graduate…

(p/s: status SI Petronas aku: RECOMMENDED!!! erm….)

so ak rasa kali ni ak nk list down benda2 yg dah terjadi tahun 2010 ni…yg ak ingat la..

– internship kt MJSB aku abis awal bulan January 2010…sob3…

– masuk balik UTP as a final year student yer!!! major: Process Analysis & Control

– DC++ dah x leh masuk senang2 mcm dulu..kena ada extra2 step yg x perlu tu yer..

– FYP = stress, FYDP  =stress …kesimpulannya Final Year = 2*Stress (or is it Stress^2 ??) –> nasib baek team-mate FYDP sumer bagus2 belaka…gituu…

– dinner batch Jan06….1st time confident pakai mekap di khalayak ramai yer…

– Ximena Navarette (Mexico) menang Miss Universe 2010!! **tetiba

– ANTM dah dua kali ak tgk tahun ni…yg Cycle 14 Krista menang,

Cycle 15 plak Ann menang!!!

woohoo…

– World Cup 2010 kt South Africa…x brapa layan sgt…tp vuvuzela tu sgt2 x perlu yer…

– Malaysia menang Piala AFF Suzuki 2010 kekdahnya….maka PM kiter ngan baik hatinya jadikan New Year’s Eve sebagai HARI CUTI!!! kan???

– banyak sgt pilihanraya kecil tahun ni… **pitamm

– dah kena interview kerja oleh PETRONAS…ala, Structured Interview tu la..kekdahnya ingatkan ak x perform sgt…tp ntah…maybe dah rezeki kot…dpt recommended plak.. **oops ulang 2 kali

trip ke TIOMAN ISLAND!!! jumpa kawan2 br…seronok n suka sgt2…

– escapade cuti2 1Malaysia ngan geng2 di Pangkor…ala2 sempena final semester kitorang (aku, Morkge, Zik and Zieer serta Konah (xde time tu…too bad!!)) kt UTP kn?? best sgt2…suka2…

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan….)

– yang penting…Tahun 2010 ni mmg byk kaler2 kehidupan dah ak tgk…banyak sgt smpi x termampu ak nk tulis dlm post ni…siyes gonna miss UTP…tp x miss sgt study…boleh gituu??

so akhir kata…selamat menghadapi tahun 2011 kepada sumer manusia2 di dunia ni yer…

“adiós 2010…hola 2011…”

(p/s: can’t wait for season 2 of Justified – kekdahnya kuar around Jan/Feb 2011…season 1 best gak la…huhu…)

thought of the day: “If you want me to stomp down 180 steps, then i will stomp 180, and make the last one just as fierce as the first Jaslene Gonzalez

Chapter 51: Big Win, Big Decision, Big Mistake?

lama x update kn?? asyik busy memanjang jer.. **oops

alah kau…mcm la org laen x busy!!!

anyway…ari jumaat ni akan ada engagement session ngan PETRONAS ESU…kt LH 1 kul 5 pm…siap suruh bwk result exam ni…..kau x pitamm??

kekdahnya….esoknya plak ada Ability Test…ni test nk bg lepas masuk Structured Interview plak…untuk kau nk masuk kerja ngan PETRONAS la kn??

aiyoo…wish me luck la noo…

ha…pasal semester ni plak…semester July 2010 (final sem sudah!!!)

skang ni gue dok busy nk siapkan CV (resume utk kerja la kn??) yg x siap2 lg  **matilaaku…

serta FYP yg “dalam proses” lg kekdahnya… **oops lg

ishk2…1 sem jer lg kan?? pasni ak dah grad dah…

tp ak kompius la skang…

patut kah ak kerja dulu sebagai chemical engineer…

atau sambung amik Master’s Degree trus?

HOW??? I KOMPIUS?? **oops lg

tapi yang penting…CONFIDENCE is the key…

no matter what we choose to do after graduating with a Bachelor’s degree…

we have to be confident in our choice…

because that choice can be a success or failure for ourselves…

but at least, we choose it based on our own will..

not because someone else did it for you..

KAN???

(tapi kalau kau terlebih konfiden pun bahaya gak tau!!)

—————————————————————————————————————————————————–

cerita sampingan:

akhir2 ni ak tetiba rasa mcm x brapa normal lak minda n kepala otak ak ni…

ala2 ada rasa psycho skit dlm diri ak ni…

what’s happening to me??

stress sgt kah??

—————————————————————————————————————————————————–

thought of the day:This is not America’s Next Top Best FriendJade Cole

Chapter 48: What the f*** happened to my Crocs?

hahahaha…

ak gembira sgt…sebab final exam aku dah abis ari selasa ari tu…25 May 2010…

komen aku pasal paper2 kali ni:

1. Malaysian Studies – paper MCQ…100 soklan…3 jam…tapi ak kuar 2 jam after start paper…soklan sejarah agak banyak…so no further comments from me!!!

2. Small Business & Entrepreneurship – last minute study with Ijoy really2 berbaloi…walaupun ada yg kena goreng2 bagai (bahagian Case Study tu… **pitamm)…goreng2 pun ak x rasa hangit yer “masakan” aku tu…x hangit macam nasi goreng yg aku makan kat ada satu kafe tu yg berhampiran ngan blok aku **oops

3. Multivariable Process Control – benda2 yg ak budget kuar…kuar dlm exam kali ni…tapi aku x de la 100% yakin sgt sebenarnya…sebab soklan2 dier byk sangat apply concept…apply knowledge…dier xde sgt soklan2 teori2 bagai ni… so how??

4. Industrial Automation & Control Systems – time ni ak x brapa sihat…temperature kt Chancellor Hall tu sejuk yer…apa diorang pakai controller jenis apa la nk control aircon tu?? **matilaaku… kekdahnya..paper ni banyak giler bab2 theory n conceptual…so since byk kena baca…so banyak gak la yg ak x ingat…n hasilnya banyak la yg aku goreng…kau ADO???

(yg lagi 2 subjek tu xde final exam yer…harap maklum)

overall: sentap skit sebab soklan esei dah xde pilihan2…kena jawab sumer kekdahnya…tu je…

TETAPI

ari ni… (28 May 2010)

aku agak pitamm n sedikit sentap…

sebab butang2 (a.k.a.) Jibbitz ak kt Crocs OffRoad aku dah hilang dicuri org…

tinggal 1 butang jer pulak tu…

aku suspek…butang2 tu hilang time solat jumaat tadi…sebab bila ak check2 balik….tup2 tinggal 1 butang jer…

erm…x leh nk wat apa la kan…

pasrah jer la…

(tetiba nk nyanyi lagu Ketentuan – Ramlah Ram…)

(tapi kalau ikutkan hati aku…kalau aku tau sapa yg “kerja”kan Crocs aku tu mmg nk kena ni!!!)

anyway, semester ni most probably ak stay kt UTP lama2 kot…sebab FYP nyer kerja dah kena start ni…

apa lg ek??

tu je la kot…

saja2 nk tulis benda2 ni…sebab dah x perlu study giler2 sampai bukak sem depan kekdahnya… **oops

thought of the day:Drag on girl, drag on.J. Alexander

Chapter 44: The Brains Behind Everything

ada suatu hari tu…

sewaktu aku sedang surf2 internet (blogwalking, facebooking bagai…)…

aku terjumpa benda ni…

agak menarik la…

sebab dier cerita pasal SUDUT PANDANGAN!!! sesuai sgt kn??

sumber asal kat sini

kekdahnya, manusia ni kan macam2 jenis…mcm gambar di atas ckp la…dengan air segelas tu pun dah mcm2 org bleh fikir…apatah lagi masalah2 dan isu2 lain di dunia ni kn??

so kamu semua ni golongan jenis apa yer??

by the way, aku tetap la busy seperti biasa…dan aku tetap la ala2 malas nk wat kerja…mampu??

thought of the day:Not only do I want this, but I desire it!Jaslene Gonzalez

Chapter 41: It’s Getting the Best of Me

erm…

tetiba aku terasa inspired plak nk blogging balik… (ye ke??)

sebab apa??

sebab post kawan aku ni la…

klik sini yer!!!

suka sgt tgk description dier pasal kawan2 dier…termasuk aku!!! **matilaa kembang pasni….

tapi…kalau tuan punya blog tgk post ni…

ni ak nk bg tau skit…

mcm rasa kurang sorang jer kawan kamu di situ….tapi siapa ek??

huhuhu…biarlah rahsia yer… **oops

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

so anyway, on the side note…kesibukan n stress FYP ngan FYDP dah mula melanda diri ini…

(x suka sebab kena carut waktu meeting ngan SV FYDP ari tu… T_T)

erm…dah2…x yah nanges lg yer!!!

mari2 kiter bersama2 merajinkan diri yer!!! **boleh??

—————————————————————————————————————————————————

the bright side so far: trip g Penang!!! best2…thanks morkge, zik ngan zieer…dapat la shopping skit2…maklumlah…kedai byk tutup kot waktu CNY ari tu…bleh??

Ok…gonna stop now!!!!

(sambung hal2 FYP ngan FYDP la jawabnya…)

thought of the day: I know I’m a threat. I’m a strong ass woman. I’m a soldier sister. Recognize. Jade Cole