Category Archives: me…myself and I

Chapter 57: read in your own language laa…

result exam ak dah submit kt ESU dah…so tunggu jer la kn??

dan disebabkan skang xde benda baru dlm hidup aku ni so far…so ak pun rasa nk letak la sajak ni dlm post ak kali ni…

ya…sajak ni ada dlm buku “Bacalah dalam Bahasamu (Jilid B)”…dan ya, ak ada buku tu…tp skang dlm kotak buku la kekdahnya…buku tu asalnya utk bdk2 yg amik subjek elektif Kesusasteraan Melayu time SPM la..dan tidak, ak x amik subjek tu yer…cuma masa tu ak mcm tertarik plak ngan tajuk buku tu….dan sajak ni pun ada mesej nya yg tersendiri gituu….

nah…ni dier sajak yg ak dok ckp dari td ni:

Sajak
Bacalah Dalam Bahasamu (Baha Zain)

Kata orang negara itu gunung, hutan, tasik, pulau, dan
lautannya
pohon-pohon, daun, mayang, buah, dan akar memberi
kehidupan
tapi itu hanya sebahagian daripada pemandangan yang
sempurna
bagaimana kalau mati angin, hujan, cahaya?
perahu tidak akan belayar, dan perantau hilang
pedomannya

Negaraku adalah mimpi yang indah, mimpi yang besar
negaraku adalah saga dan wira yang menjelajah benua
tapi kata orang, kita tak boleh hidup atas mimpi
kita tak boleh kaya dengan puisi,
kita tak boleh ke syurga dengan industri
kita akan mati, akhirnya mati.

Pantai telah tercemar
hutan rimba jadi belukar
gunung-ganang jadi danau
pulau berubah tebing, dari desa ke bandar
kita telah membuka mata dunia
Malaysia negara kecil, telah jauh ke muka.

Malaysiaku telah menebus kehinaan
merendah, tetapi tidak rendahkan diri
meninggi, tetapi bukan suaranya
kita tidak malu mendengar Bach,
Beethoven atau Kitaro,
membaca Goethe, Mishima, Camus atau Chairil
kita adalah pewaris dan warga dunia yang melihat
Monet, Gaugin, Affandi atau Basuki
kita telah berdiri dan mengenali diri.

Tetapi, kasihan, mimpi kita berlebihan
bacalah Tun Seri Lanang, Zaaba dan Keris Mas
di sanalah terhimpit sejarah dan kepahitan
di sanalah tersirat mimpi dan perlawanan
dilestarikan oleh pantun, syair, seloka dan teka-teki
bacalah, dan bacalah dalam bahasamu
agar kau tidak jadi perantau
yang pulang dengan segala muatan
yang mati angin dan cahaya di lautan.

(sumber asal)

thought of the day: “[crying] Hum, I love you mom, and I’m fine, and everything is beautiful out here, I’m having a blast! [still crying] Felicia “Fo” Porter

Chapter 56: Opening post 2011…damn la!!!

erm…sapa2 UTPians yg x check result lg tu sila2 la check yer…

my result??

damn sgt2!!!

GPA 3.49 (GOOD STANDING) –> jatuh ranking dari Dean’s List…damn!!

but…CGPA 3.66 –>maybe 1st class or 2nd class upper…. (maybe yg 2nd kot)…

FYP B+ (dah agak dah)

EIS B (dah agak dah)

OM B (dah agak dah)

FYDP A- (yahoo!!!! not bad)

SPC A (yahoo!!!!!!!!!!!!!)

MCE B+ (WHAT????? MOTIP????)

damn la…. i’m shaking right now!!! mcm org nk tahan marah jer ni….

erm….skang still sentap+psiko skit skang…

so kalau korang masih sayangkan nyawa anda…sila jgn bg statement2 x perlu yer…

(mood at the moment)

adios!!! dah…tido lagi bagus…

p/s: ada sapa2 tau x nk submit result exam ni kt ESU kn?? apa emel address dier?? dan bleh ke send yg latest result ni jer?? ke mcm mana?? **matilaa bimbo

thought of the day: I think the reason Mr. Jay dressed up was to show us that even though Michelle has scabies, she can still be beautiful.” Kahlen

Chapter 55: Selamat Tinggal 2010…Hello 2011!!!

salam 1Malaysia (ngan pelat ala2 org Mexico… **oops berangan sudahh)

kekdahnya esok dah last day of 2010…31-12-2010!!!

ak akui tahun ni blog ni x meriah sgt…sebab utama…ak busy sgt sebagai budak final year kt UTP…

guess what?? ak dah abis blajar dah!!! tunggu convocation jer nk graduate…

(p/s: status SI Petronas aku: RECOMMENDED!!! erm….)

so ak rasa kali ni ak nk list down benda2 yg dah terjadi tahun 2010 ni…yg ak ingat la..

– internship kt MJSB aku abis awal bulan January 2010…sob3…

– masuk balik UTP as a final year student yer!!! major: Process Analysis & Control

– DC++ dah x leh masuk senang2 mcm dulu..kena ada extra2 step yg x perlu tu yer..

– FYP = stress, FYDP  =stress …kesimpulannya Final Year = 2*Stress (or is it Stress^2 ??) –> nasib baek team-mate FYDP sumer bagus2 belaka…gituu…

– dinner batch Jan06….1st time confident pakai mekap di khalayak ramai yer…

– Ximena Navarette (Mexico) menang Miss Universe 2010!! **tetiba

– ANTM dah dua kali ak tgk tahun ni…yg Cycle 14 Krista menang,

Cycle 15 plak Ann menang!!!

woohoo…

– World Cup 2010 kt South Africa…x brapa layan sgt…tp vuvuzela tu sgt2 x perlu yer…

– Malaysia menang Piala AFF Suzuki 2010 kekdahnya….maka PM kiter ngan baik hatinya jadikan New Year’s Eve sebagai HARI CUTI!!! kan???

– banyak sgt pilihanraya kecil tahun ni… **pitamm

– dah kena interview kerja oleh PETRONAS…ala, Structured Interview tu la..kekdahnya ingatkan ak x perform sgt…tp ntah…maybe dah rezeki kot…dpt recommended plak.. **oops ulang 2 kali

trip ke TIOMAN ISLAND!!! jumpa kawan2 br…seronok n suka sgt2…

– escapade cuti2 1Malaysia ngan geng2 di Pangkor…ala2 sempena final semester kitorang (aku, Morkge, Zik and Zieer serta Konah (xde time tu…too bad!!)) kt UTP kn?? best sgt2…suka2…

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan….)

– yang penting…Tahun 2010 ni mmg byk kaler2 kehidupan dah ak tgk…banyak sgt smpi x termampu ak nk tulis dlm post ni…siyes gonna miss UTP…tp x miss sgt study…boleh gituu??

so akhir kata…selamat menghadapi tahun 2011 kepada sumer manusia2 di dunia ni yer…

“adiós 2010…hola 2011…”

(p/s: can’t wait for season 2 of Justified – kekdahnya kuar around Jan/Feb 2011…season 1 best gak la…huhu…)

thought of the day: “If you want me to stomp down 180 steps, then i will stomp 180, and make the last one just as fierce as the first Jaslene Gonzalez

Chapter 53: You Started, You’re Finishing

erm…post ni skit jer…lgpun dah lama ak x update kn…

kekdahnya skang ni secara x rasminya ak dah graduate dari UTP!!!

sedih dan gembira pasa masa yg sama…

thanks kepada kawan2 yg byk bg support kt ak sepanjang 5 tahun ak stay UTP ni…n maaf banyak2 kalau ada silap salah bagai kn…

and special thanks to my “brothers” (or is it “sisters”?? **Oops) kerana banyak sabar n tahan ngan perangai I ni kn…n you guys have make me realise my true self n potential in this world…dah x de kompius2 lg dah kot…

ok la…nanti kalau ak rajin ak akan tulis la skit2 benda2 yg ak dah tempuhi sepanjang 5 tahun duk utp ni…

thought of the day: “Don’t get it twisted!” Ebony Taylor

Chapter 52: Salam Aidilfitri 2010

post ni pendek jer…sebab tetiba ada mood nk update blog

at this moment…

gue mau wish sumer warganegara Malaysia yg beragama Islam (terutamanya warga2 UTP) serta warga negara2 laen yg beragama Islam jugak:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR DAN BATIN

(kalau nk English nyer translation..sila translate sendiri…Google Translate kn ada?? **oops)

tahun ni maybe gue akan beraya di melaka…umah belah mak gue…

tp tahun ni mood nk raya mcm kurang skit dlm diri gue…

maybe ni sebab terlalu dok fikir kerja2 akademik yg x setel2 n bakal dtg lg ni…

hurm….

that’s all for now..

jumpa lg lepas raya noo…

thought of the day: “This is not a sorority, I’m sorry, this is a model competition. ” Ebony Haith – Cycle1

Chapter 51: Big Win, Big Decision, Big Mistake?

lama x update kn?? asyik busy memanjang jer.. **oops

alah kau…mcm la org laen x busy!!!

anyway…ari jumaat ni akan ada engagement session ngan PETRONAS ESU…kt LH 1 kul 5 pm…siap suruh bwk result exam ni…..kau x pitamm??

kekdahnya….esoknya plak ada Ability Test…ni test nk bg lepas masuk Structured Interview plak…untuk kau nk masuk kerja ngan PETRONAS la kn??

aiyoo…wish me luck la noo…

ha…pasal semester ni plak…semester July 2010 (final sem sudah!!!)

skang ni gue dok busy nk siapkan CV (resume utk kerja la kn??) yg x siap2 lg  **matilaaku…

serta FYP yg “dalam proses” lg kekdahnya… **oops lg

ishk2…1 sem jer lg kan?? pasni ak dah grad dah…

tp ak kompius la skang…

patut kah ak kerja dulu sebagai chemical engineer…

atau sambung amik Master’s Degree trus?

HOW??? I KOMPIUS?? **oops lg

tapi yang penting…CONFIDENCE is the key…

no matter what we choose to do after graduating with a Bachelor’s degree…

we have to be confident in our choice…

because that choice can be a success or failure for ourselves…

but at least, we choose it based on our own will..

not because someone else did it for you..

KAN???

(tapi kalau kau terlebih konfiden pun bahaya gak tau!!)

—————————————————————————————————————————————————–

cerita sampingan:

akhir2 ni ak tetiba rasa mcm x brapa normal lak minda n kepala otak ak ni…

ala2 ada rasa psycho skit dlm diri ak ni…

what’s happening to me??

stress sgt kah??

—————————————————————————————————————————————————–

thought of the day:This is not America’s Next Top Best FriendJade Cole

Chapter 49: no, no, no…we’ll gonna talk right now!!!

aku still kt UTP lg…sebab aku nk stay wat FYP nyer kerja kekdahnya…

theoretically tu la reason ak x balik…

tapi practically…still x start kerja lg…

ishk2…nk kena kumpul semangat ni…

gambar hiasan semata-mata

anyway…bila exam dah abis…n dengan ada org yg abis lambat dari aku…aku pun dok layan la TV series mana2 yg ak rasa best…

and my current favourite TV series is The Big Bang Theory…best woo…

sebab criter ni pasal 2 org physicist (ahli fizik) yg nerd giler….berjiran ngan pompuan blonde yg kerja waitress…

pompuan tu ngan laki2 dua org (skali ngan kawan2 dier) tu mmg kontra perangai masing2…

yg laki2 tu mmg typical nerd…dok buat research fizik jer..pastu favourite activities diorang kalau x main video games…mesti g comic bookstore…

yg pompuan tu kira mewakili golongan2 manusia yg x nerd la…

dah 3 seasons dah criter tu…nanti ada season baru…x sabar2 nk tunggu…

aku personally suka criter The Big Bang Theory tu sebab jalan criter dier n lawak2 dier mmg aku leh faham la…

kekdahnya kalau korang jenis suka lawak2 sains (especially physics) mmg sesuai la layan criter tu…

tapi kalau x…mmg aku x sarankan korang tgk criter tu…sebab byk lawak2 dier ala2 scientific la…takut bosan kn??

tapi aku x bosan…siap ulang tgk balik sebab lawak sgt…and recently aku “Like” fanpage FB criter ni…huhuhuhu….

(from left: bf Penny, Penny, Leonard, Howard, Sheldon ngan Raj…time ni lelaki2 tu baru jer balik dari Renaissance Fair…yg Penny ngan Bf dier nk gi date…)

and the main characters tu…masing2 mmg bagus2 gak la:

1. Dr. Leonard Hofstadter (played by Johnny Galecki)

one of the main characters…dier ni experimental physicist kt Caltech nun kt US tu…

Leonard ni walaupun perwatakan dier agak nerd n kelakar…tapi kira dier ni still ada romantic feeling (especially kt jiran dier, Penny tu…) and less socially akward than roomate dier si Sheldon tu (yang mmg aku x paham mcm mana dier leh survive kt dunia ni)…

dier ada masalah lactose-intollerance…so x leh makan atau minum susu atau produk2 terbitan susu…ishk2…

but aku kesian kt dier pasal family history dier agak sedih n sengal skit la…mak dier psychiatrist…n dier x pernah sambut birthday dier ataupun Krismas waktu kecil…kekdahnya, konon2 nya Leonard tu kurang dpt kasih sayang dr parents dier smpi dier pernah reka “hugging Machine” semata2 nk merasa kena peluk…x ke sedih tu??

tapi kan bila aku tgk criter ni kadang2 ak rasa watak dier agak comel gak…maybe sebab ketinggian dier yg x brapa tinggi tu kot… *matilaaku..

2. Dr. Sheldon Cooper (played by Jim Parsons)

dier ni theoretical physicist kt tmpt sama ngan Leonard…

yang ni aku x tau nk start dari mana…skema n nerd tu standard la…tapi dier juga agak annoying kadang2 bila aku tgk dier dlm criter tu…sebab ngan perangai dier yg x sudah2 nk org ikut peraturan dier tu…pastu kalau org x ikut ckp dier kang…mula la dier sentap x pasal2…jadi jenuh la watak2 laen tu nk pujuk dier..kalau nk argue debate bagai tu mmg merasa la kena counter-attack balik…

kalau nk criter pasal famili dier…dier ada kembar pompuan yg agak cantik jugak…mak dier mmg penganut kuat Kristian…smpi ada 1 episod dlm season 3 (episod pertama) tu…dari si Sheldon tu sentap ngan kawan2 dier sebab sabotaj experiment dier sampai lari ke umah mak dier…tapi bila Sheldon argue ngan mak dier pasal teori kejadian manusia…yg mana mak dier tu percaya pada manusia tu ciptaan Tuhan…tp disebabkan Sheldon tu percaya teori evolusi…kira x sekepala ngan mak dier la…trus dier maafkan kawan2 dier…x ke kau pitamm!!!

tapi walaupun Sheldon tu agak annoying sometimes…tapi dier baik la sebenarnya…cuma ada time tu dier mmg agak x beremosi n berhati perut skit la…ishk2…tapi one of the reason aku suka layan criter ni pun pasal dier la…mcm mana watak dier kontra giler ngan watak2 laen…

3. Penny (played byKaley Cuoco)

pompuan blonde ni kerja waitress kt The Cheesecake Factory…n dier pernah couple beberapa tahun ngan lelaki laen sebelum clash…time after clash tu dier pindah ke Pasadena, California…n tinggal berjiran ngan Leonard & Sheldon…

pompuan ni bagi aku kira watak dier mmg bertentangan ngan laki2 dua org tu…and bagi aku tu pun antara sebab nape aku suka layan criter tu…kelakar giler setiap kali dier nk try to understand lifestyle nerd2 tu…

4. Howard Wolowitz (played by Simon Helberg)

Howard ni aerospace engineer…dier xde PhD, cuma ada MEng jer…so kadang2 tu dier kena carut gak la ngan org laen pasal hakikat dier xde PhD tu…

dier ni ak tgk suka bajet “hot”…kira konon2 pandai mengayat pompuan la…padahal most of the time dier dok kena reject ngan Penny jer…siap kena sound direct lg…

pastu dier ni tinggal ngan mak dier…yg ni mmg kelakar giler…walaupun muka mak dier x pernah keluar TV…tapi everytime mak dier cakap…mmg kuat giler…pastu Howard ngan mak dier mesti asyik gaduh jer…gaduh jerit2 pulak tu…

5. Dr. Rajesh “Raj” Koothrappali (played by Kumar Nayyar)

Raj ni researcher kt Caltech gak…ethnicity dier ni Indian…so warna2 skit la cerita ni…

dier ni ada satu kelemahan…x leh ckp direct ngan pompuan…kalau nk gak…dier kena tingtong a.k.a. intoxicated dulu…tu yg kadang2 everytime Penny ada ngan geng2 dier jer dier trus senyap….kesian kn??

kesian apanya…kalau ada 2, 3 episod dier ended up dapat date ngan pompuan….senyap mcm tu dpt pompuan…mana watak2 laki laen x makan hati…

famili dier nun kt New Delhi, India sana…kalau mak ayah dier nk chat ngan Raj mesti guna webcam..mmg smart giler…

oh…selain watak2 tadi, ada juga watak2 tambahan yg turut sama mewarnakan cerita ni la…

on a side note…aku juga baru jer abis layan Survivor 20: Heroes vs Villains…and aku berani cakap season kali ni sangat2 best…it was one of the best seasons ever…sebab sumer 20 contestants  tu dah pernah masuk Survivor at least sekali…so ala2 style All-Star nyer la..tapi drama2 season ni agak menarik n best gak la…(and yahoo!!! Sandra (from Pearl island nyer season) menang…dier dah jadi 1st 2-time Sole Survivor…menarik x??)

OK…dah2 la tu…nak kena stop dulu…nanti update lg yer??

thought of the day: She’s fat! I’m fat. You’re fat. The room’s fat.Janice Dickinson