Monthly Archives: January 2011

Chapter 57: read in your own language laa…

result exam ak dah submit kt ESU dah…so tunggu jer la kn??

dan disebabkan skang xde benda baru dlm hidup aku ni so far…so ak pun rasa nk letak la sajak ni dlm post ak kali ni…

ya…sajak ni ada dlm buku “Bacalah dalam Bahasamu (Jilid B)”…dan ya, ak ada buku tu…tp skang dlm kotak buku la kekdahnya…buku tu asalnya utk bdk2 yg amik subjek elektif Kesusasteraan Melayu time SPM la..dan tidak, ak x amik subjek tu yer…cuma masa tu ak mcm tertarik plak ngan tajuk buku tu….dan sajak ni pun ada mesej nya yg tersendiri gituu….

nah…ni dier sajak yg ak dok ckp dari td ni:

Sajak
Bacalah Dalam Bahasamu (Baha Zain)

Kata orang negara itu gunung, hutan, tasik, pulau, dan
lautannya
pohon-pohon, daun, mayang, buah, dan akar memberi
kehidupan
tapi itu hanya sebahagian daripada pemandangan yang
sempurna
bagaimana kalau mati angin, hujan, cahaya?
perahu tidak akan belayar, dan perantau hilang
pedomannya

Negaraku adalah mimpi yang indah, mimpi yang besar
negaraku adalah saga dan wira yang menjelajah benua
tapi kata orang, kita tak boleh hidup atas mimpi
kita tak boleh kaya dengan puisi,
kita tak boleh ke syurga dengan industri
kita akan mati, akhirnya mati.

Pantai telah tercemar
hutan rimba jadi belukar
gunung-ganang jadi danau
pulau berubah tebing, dari desa ke bandar
kita telah membuka mata dunia
Malaysia negara kecil, telah jauh ke muka.

Malaysiaku telah menebus kehinaan
merendah, tetapi tidak rendahkan diri
meninggi, tetapi bukan suaranya
kita tidak malu mendengar Bach,
Beethoven atau Kitaro,
membaca Goethe, Mishima, Camus atau Chairil
kita adalah pewaris dan warga dunia yang melihat
Monet, Gaugin, Affandi atau Basuki
kita telah berdiri dan mengenali diri.

Tetapi, kasihan, mimpi kita berlebihan
bacalah Tun Seri Lanang, Zaaba dan Keris Mas
di sanalah terhimpit sejarah dan kepahitan
di sanalah tersirat mimpi dan perlawanan
dilestarikan oleh pantun, syair, seloka dan teka-teki
bacalah, dan bacalah dalam bahasamu
agar kau tidak jadi perantau
yang pulang dengan segala muatan
yang mati angin dan cahaya di lautan.

(sumber asal)

thought of the day: “[crying] Hum, I love you mom, and I’m fine, and everything is beautiful out here, I’m having a blast! [still crying] Felicia “Fo” Porter

Advertisements

Chapter 56: Opening post 2011…damn la!!!

erm…sapa2 UTPians yg x check result lg tu sila2 la check yer…

my result??

damn sgt2!!!

GPA 3.49 (GOOD STANDING) –> jatuh ranking dari Dean’s List…damn!!

but…CGPA 3.66 –>maybe 1st class or 2nd class upper…. (maybe yg 2nd kot)…

FYP B+ (dah agak dah)

EIS B (dah agak dah)

OM B (dah agak dah)

FYDP A- (yahoo!!!! not bad)

SPC A (yahoo!!!!!!!!!!!!!)

MCE B+ (WHAT????? MOTIP????)

damn la…. i’m shaking right now!!! mcm org nk tahan marah jer ni….

erm….skang still sentap+psiko skit skang…

so kalau korang masih sayangkan nyawa anda…sila jgn bg statement2 x perlu yer…

(mood at the moment)

adios!!! dah…tido lagi bagus…

p/s: ada sapa2 tau x nk submit result exam ni kt ESU kn?? apa emel address dier?? dan bleh ke send yg latest result ni jer?? ke mcm mana?? **matilaa bimbo

thought of the day: I think the reason Mr. Jay dressed up was to show us that even though Michelle has scabies, she can still be beautiful.” Kahlen