Chapter 51: Big Win, Big Decision, Big Mistake?

lama x update kn?? asyik busy memanjang jer.. **oops

alah kau…mcm la org laen x busy!!!

anyway…ari jumaat ni akan ada engagement session ngan PETRONAS ESU…kt LH 1 kul 5 pm…siap suruh bwk result exam ni…..kau x pitamm??

kekdahnya….esoknya plak ada Ability Test…ni test nk bg lepas masuk Structured Interview plak…untuk kau nk masuk kerja ngan PETRONAS la kn??

aiyoo…wish me luck la noo…

ha…pasal semester ni plak…semester July 2010 (final sem sudah!!!)

skang ni gue dok busy nk siapkan CV (resume utk kerja la kn??) yg x siap2 lg  **matilaaku…

serta FYP yg “dalam proses” lg kekdahnya… **oops lg

ishk2…1 sem jer lg kan?? pasni ak dah grad dah…

tp ak kompius la skang…

patut kah ak kerja dulu sebagai chemical engineer…

atau sambung amik Master’s Degree trus?

HOW??? I KOMPIUS?? **oops lg

tapi yang penting…CONFIDENCE is the key…

no matter what we choose to do after graduating with a Bachelor’s degree…

we have to be confident in our choice…

because that choice can be a success or failure for ourselves…

but at least, we choose it based on our own will..

not because someone else did it for you..

KAN???

(tapi kalau kau terlebih konfiden pun bahaya gak tau!!)

—————————————————————————————————————————————————–

cerita sampingan:

akhir2 ni ak tetiba rasa mcm x brapa normal lak minda n kepala otak ak ni…

ala2 ada rasa psycho skit dlm diri ak ni…

what’s happening to me??

stress sgt kah??

—————————————————————————————————————————————————–

thought of the day:This is not America’s Next Top Best FriendJade Cole

Advertisements

Chapter 50: That’s the honest 100% truth…

(lama x update…sebab asyik2 lupa jer nk update…pastu ada la dlm 2 minggu ak duk umah KL tu…xde internet kekdahnya OK…so mmg ketinggalan tren la kekdahnya…)

(erm…xpe2…post ni pun akan ada 2 cerita dlm 1 post…cerita sekali jalan jer…senang kn?? **matilaa pemalas)

————————————————————————————————————————————————–

CERITA 1

alkisahnya…minggu lepas (5 – 8 Julai 2010)….

ak, morkge dan 10 org pompuan2 UTP (aliya, ain, yaya, morkte, nana tanjung, dkny, midah, izzah, mya, naddy) pergi bercuti di pulau Tioman…trip ni turut disertai oleh 5 org jejaka2 MIAT (ada yg dah smbg degree katanya)

so since ni criter lama…ak pun dah mcm malas nk story lebih2…kalau nk nmpk stori2 nya…g check page FB kami2 sumer…kt situ berderet2 gambar ada…

tp ak akan letak kt sini gambar2 yg ak rasa best sgt sepanjang trip 3 hari 2 malam itu…

yang ni kt dpn jeti…smpi2 jer trus bergambar kumpulan kn??

yang ni lak smpi2 kt chalet kt pulau tioman itu…

aliya: group photo!!!

malam pertama kami di tioman…bukan malam yg “itu” yer… awasss

waktu dlm perjalanan ke air terjun kekdahnya…stop kt pantai…dan masing2 x nk miss group shot katanya kn???

ni couple mana la yg gaduh2 ni?? motif sgt!!!

masuk hari nk ber”snorkelling” katanya…

ni kt taman marin tioman…konfiden ni berkaki ayam lalu jeti time panas2 tu… **pitamm

ni kt kmpg tekek…group shot lg!!! kali ni tema lompat si katak lompat…boleh?? **oops

hari last…nak balik dah!! **sob2..

mereka2 yg join trip kali ni (dari UTP)

ni waktu individual shoot utk tema lompat2 itu…

shot ni amik dr blakang…kerja Don la ni…

photographer shoot lompat2 ni DKNY campur/tolak aliya…

ni final result nya!!! kau ADO??

yang penting…bila balik ke KL pada 8 hb tu…kami sumer tetap gigih yer balik UTP time2 tu gak….ala2 smpi utp dah subuh kekdahnya…kau ADO??

but kali ni ak x mabuk laut teruk mcm kt perhentian island dulu yer…awass…

and yess…bila dpt jumpa n kenal member2 baru…rasa seronok lak trip kali ni…

wonder what will be my next holiday destination eh???

—————————————————————————————————————————————————

CERITA 2

exam result sudah keluar midnite tadi…

mcm biasa…nervous yer nk tgk result exam kali ni…

and bila dah tgk…mula2 sentap…pastu redha je la jawabnya ngan result ak…

GPA: 3.51 CGPA: 3.68

FYP 1: A (yahoo!!!)

FYDP 1: B+ (choiii jah!!)

MPC: A (yahoo lg!!! sebab ni subjek major kot…)

IACS: B (waaa…ni pun major gak ni!!! aiyooo….)

SBE: B (ermmm….nanges 10 minit!!!)

MS: A- (nasib baek!!!)

kesimpulannya….still dpt DL…tp kena kerja keras skit la sem July ni…waaaa…

(p/s: ni bkn nk show-off OK…ada aku kisah kalau korang x suka pun??)

—————————————————————————————————————————————————

OK2…tu je la kot story ak kali ni…kalau ada story2 lg…ak cerita la yer…

(ni pun sebab dah bersawang dah blog ak ni…tu yg ak update OK…)

thought of the day:Walk like your walking through hell in gasoline soaked pajamasJ. Alexander

Chapter 49: no, no, no…we’ll gonna talk right now!!!

aku still kt UTP lg…sebab aku nk stay wat FYP nyer kerja kekdahnya…

theoretically tu la reason ak x balik…

tapi practically…still x start kerja lg…

ishk2…nk kena kumpul semangat ni…

gambar hiasan semata-mata

anyway…bila exam dah abis…n dengan ada org yg abis lambat dari aku…aku pun dok layan la TV series mana2 yg ak rasa best…

and my current favourite TV series is The Big Bang Theory…best woo…

sebab criter ni pasal 2 org physicist (ahli fizik) yg nerd giler….berjiran ngan pompuan blonde yg kerja waitress…

pompuan tu ngan laki2 dua org (skali ngan kawan2 dier) tu mmg kontra perangai masing2…

yg laki2 tu mmg typical nerd…dok buat research fizik jer..pastu favourite activities diorang kalau x main video games…mesti g comic bookstore…

yg pompuan tu kira mewakili golongan2 manusia yg x nerd la…

dah 3 seasons dah criter tu…nanti ada season baru…x sabar2 nk tunggu…

aku personally suka criter The Big Bang Theory tu sebab jalan criter dier n lawak2 dier mmg aku leh faham la…

kekdahnya kalau korang jenis suka lawak2 sains (especially physics) mmg sesuai la layan criter tu…

tapi kalau x…mmg aku x sarankan korang tgk criter tu…sebab byk lawak2 dier ala2 scientific la…takut bosan kn??

tapi aku x bosan…siap ulang tgk balik sebab lawak sgt…and recently aku “Like” fanpage FB criter ni…huhuhuhu….

(from left: bf Penny, Penny, Leonard, Howard, Sheldon ngan Raj…time ni lelaki2 tu baru jer balik dari Renaissance Fair…yg Penny ngan Bf dier nk gi date…)

and the main characters tu…masing2 mmg bagus2 gak la:

1. Dr. Leonard Hofstadter (played by Johnny Galecki)

one of the main characters…dier ni experimental physicist kt Caltech nun kt US tu…

Leonard ni walaupun perwatakan dier agak nerd n kelakar…tapi kira dier ni still ada romantic feeling (especially kt jiran dier, Penny tu…) and less socially akward than roomate dier si Sheldon tu (yang mmg aku x paham mcm mana dier leh survive kt dunia ni)…

dier ada masalah lactose-intollerance…so x leh makan atau minum susu atau produk2 terbitan susu…ishk2…

but aku kesian kt dier pasal family history dier agak sedih n sengal skit la…mak dier psychiatrist…n dier x pernah sambut birthday dier ataupun Krismas waktu kecil…kekdahnya, konon2 nya Leonard tu kurang dpt kasih sayang dr parents dier smpi dier pernah reka “hugging Machine” semata2 nk merasa kena peluk…x ke sedih tu??

tapi kan bila aku tgk criter ni kadang2 ak rasa watak dier agak comel gak…maybe sebab ketinggian dier yg x brapa tinggi tu kot… *matilaaku..

2. Dr. Sheldon Cooper (played by Jim Parsons)

dier ni theoretical physicist kt tmpt sama ngan Leonard…

yang ni aku x tau nk start dari mana…skema n nerd tu standard la…tapi dier juga agak annoying kadang2 bila aku tgk dier dlm criter tu…sebab ngan perangai dier yg x sudah2 nk org ikut peraturan dier tu…pastu kalau org x ikut ckp dier kang…mula la dier sentap x pasal2…jadi jenuh la watak2 laen tu nk pujuk dier..kalau nk argue debate bagai tu mmg merasa la kena counter-attack balik…

kalau nk criter pasal famili dier…dier ada kembar pompuan yg agak cantik jugak…mak dier mmg penganut kuat Kristian…smpi ada 1 episod dlm season 3 (episod pertama) tu…dari si Sheldon tu sentap ngan kawan2 dier sebab sabotaj experiment dier sampai lari ke umah mak dier…tapi bila Sheldon argue ngan mak dier pasal teori kejadian manusia…yg mana mak dier tu percaya pada manusia tu ciptaan Tuhan…tp disebabkan Sheldon tu percaya teori evolusi…kira x sekepala ngan mak dier la…trus dier maafkan kawan2 dier…x ke kau pitamm!!!

tapi walaupun Sheldon tu agak annoying sometimes…tapi dier baik la sebenarnya…cuma ada time tu dier mmg agak x beremosi n berhati perut skit la…ishk2…tapi one of the reason aku suka layan criter ni pun pasal dier la…mcm mana watak dier kontra giler ngan watak2 laen…

3. Penny (played byKaley Cuoco)

pompuan blonde ni kerja waitress kt The Cheesecake Factory…n dier pernah couple beberapa tahun ngan lelaki laen sebelum clash…time after clash tu dier pindah ke Pasadena, California…n tinggal berjiran ngan Leonard & Sheldon…

pompuan ni bagi aku kira watak dier mmg bertentangan ngan laki2 dua org tu…and bagi aku tu pun antara sebab nape aku suka layan criter tu…kelakar giler setiap kali dier nk try to understand lifestyle nerd2 tu…

4. Howard Wolowitz (played by Simon Helberg)

Howard ni aerospace engineer…dier xde PhD, cuma ada MEng jer…so kadang2 tu dier kena carut gak la ngan org laen pasal hakikat dier xde PhD tu…

dier ni ak tgk suka bajet “hot”…kira konon2 pandai mengayat pompuan la…padahal most of the time dier dok kena reject ngan Penny jer…siap kena sound direct lg…

pastu dier ni tinggal ngan mak dier…yg ni mmg kelakar giler…walaupun muka mak dier x pernah keluar TV…tapi everytime mak dier cakap…mmg kuat giler…pastu Howard ngan mak dier mesti asyik gaduh jer…gaduh jerit2 pulak tu…

5. Dr. Rajesh “Raj” Koothrappali (played by Kumar Nayyar)

Raj ni researcher kt Caltech gak…ethnicity dier ni Indian…so warna2 skit la cerita ni…

dier ni ada satu kelemahan…x leh ckp direct ngan pompuan…kalau nk gak…dier kena tingtong a.k.a. intoxicated dulu…tu yg kadang2 everytime Penny ada ngan geng2 dier jer dier trus senyap….kesian kn??

kesian apanya…kalau ada 2, 3 episod dier ended up dapat date ngan pompuan….senyap mcm tu dpt pompuan…mana watak2 laki laen x makan hati…

famili dier nun kt New Delhi, India sana…kalau mak ayah dier nk chat ngan Raj mesti guna webcam..mmg smart giler…

oh…selain watak2 tadi, ada juga watak2 tambahan yg turut sama mewarnakan cerita ni la…

on a side note…aku juga baru jer abis layan Survivor 20: Heroes vs Villains…and aku berani cakap season kali ni sangat2 best…it was one of the best seasons ever…sebab sumer 20 contestants  tu dah pernah masuk Survivor at least sekali…so ala2 style All-Star nyer la..tapi drama2 season ni agak menarik n best gak la…(and yahoo!!! Sandra (from Pearl island nyer season) menang…dier dah jadi 1st 2-time Sole Survivor…menarik x??)

OK…dah2 la tu…nak kena stop dulu…nanti update lg yer??

thought of the day: She’s fat! I’m fat. You’re fat. The room’s fat.Janice Dickinson

Chapter 48: What the f*** happened to my Crocs?

hahahaha…

ak gembira sgt…sebab final exam aku dah abis ari selasa ari tu…25 May 2010…

komen aku pasal paper2 kali ni:

1. Malaysian Studies – paper MCQ…100 soklan…3 jam…tapi ak kuar 2 jam after start paper…soklan sejarah agak banyak…so no further comments from me!!!

2. Small Business & Entrepreneurship – last minute study with Ijoy really2 berbaloi…walaupun ada yg kena goreng2 bagai (bahagian Case Study tu… **pitamm)…goreng2 pun ak x rasa hangit yer “masakan” aku tu…x hangit macam nasi goreng yg aku makan kat ada satu kafe tu yg berhampiran ngan blok aku **oops

3. Multivariable Process Control – benda2 yg ak budget kuar…kuar dlm exam kali ni…tapi aku x de la 100% yakin sgt sebenarnya…sebab soklan2 dier byk sangat apply concept…apply knowledge…dier xde sgt soklan2 teori2 bagai ni… so how??

4. Industrial Automation & Control Systems – time ni ak x brapa sihat…temperature kt Chancellor Hall tu sejuk yer…apa diorang pakai controller jenis apa la nk control aircon tu?? **matilaaku… kekdahnya..paper ni banyak giler bab2 theory n conceptual…so since byk kena baca…so banyak gak la yg ak x ingat…n hasilnya banyak la yg aku goreng…kau ADO???

(yg lagi 2 subjek tu xde final exam yer…harap maklum)

overall: sentap skit sebab soklan esei dah xde pilihan2…kena jawab sumer kekdahnya…tu je…

TETAPI

ari ni… (28 May 2010)

aku agak pitamm n sedikit sentap…

sebab butang2 (a.k.a.) Jibbitz ak kt Crocs OffRoad aku dah hilang dicuri org…

tinggal 1 butang jer pulak tu…

aku suspek…butang2 tu hilang time solat jumaat tadi…sebab bila ak check2 balik….tup2 tinggal 1 butang jer…

erm…x leh nk wat apa la kan…

pasrah jer la…

(tetiba nk nyanyi lagu Ketentuan – Ramlah Ram…)

(tapi kalau ikutkan hati aku…kalau aku tau sapa yg “kerja”kan Crocs aku tu mmg nk kena ni!!!)

anyway, semester ni most probably ak stay kt UTP lama2 kot…sebab FYP nyer kerja dah kena start ni…

apa lg ek??

tu je la kot…

saja2 nk tulis benda2 ni…sebab dah x perlu study giler2 sampai bukak sem depan kekdahnya… **oops

thought of the day:Drag on girl, drag on.J. Alexander

Chapter 47: Take Me To The Photo Shoot (or rather…the final exam!!!)

**matilaa tajuk post ala2 meracau kn..

erm…hi u’ols…

dah lama ak x update…busy la kekdahnya!! **jawapan cliche sgt…

so anyway, ak malas nk bagi intro panjang2…so let’s baca update kehidupan aku ni…

KISAH 1

8 May 2010…ada Jan 06 batch dinner…mmg happening giler…walaupun dewan kt Clearwater Sanctuary tu ala2 petite jer…tapi sumer org ak nampak mmg enjoy giler…sapa2 yg x dtg tu bagi aku ala2 rugi jer…

dinner ni dibuat pada semester ni sebab bdk2 ICT/BIS dah nk grad dah abis sem ni…so ala2 nk unite 1 last time la before final exam abis…sebab pasni sem depan ada bdk2 engineering jah…u know…bdk2 Chemical, Mechanical, Electrical&Electronics, Civil ngan Petroleum Eng la kekdahnya…

erm…kt sini ada la gambar2 yg ak “pinjam” dari FB bdk2 ni…so sapa2 yg x mau gambarnya tersiar di sini sila2 la bagitau yer…kalau x, like Miss J said “It’s not my fault…”

OK…let’s tgk gambar “model2 berangan” ni yer… **matilaaku…

(ni hampir sumer bdk2 chemi yg ada…% kehadiran kami antara yg tertinggi yer…kau ADO??)

(yg ni kt belah belakang dewan…ada spot nk amik gambar jer…sumer x nak kalah kn??)

(one word: FIERCE!!!)

(org berambut afro palsu dengan org yg berambut afro asli…eh silap…rambut ala2 Amy Winehouse…boleh??)

(me and my friends…sumer x nak kalah kn??)

akhir kata…thanks banyak2 la kpd sumer yg menjayakan dinner ni yer…

KISAH 2

11 May 2010…presentation FYDP 1…grup aku Group 5…member2: aku, konah, anas, ieja basar ngan chin (khairul anuar)…

hasilnya…mcm status FB ak dulu…”FYDP? no comment…”

presentation part aku sangat lah lahar…cantik lg muka aku time tu kot… **oops

kekdahnya kena tembak bertalu2 kot oleh dua2 evaluator tu…

agaknya kalau supervisor kitorang ada kt situ skali…mau nya sumer kena bom trus kn??

sudah…yg penting report FYDP pun dah siap dihantar…

OK2…move on everyone!!!

KISAH 3

13 May 2010…ni bkn tarikh peristiwa itu yer…(motip tetiba masuk mood sejarah??)

yg ni hari presentation FYP…hahahaha…

(tajuk FYP aku: Modelling & Predictive Control of a Crude Distillation Unit)

yg menariknya…ak present kul 3.30 pm…padahal slide baru jer siap ngan yakinnya pagi hari itu…mampu??

evaluator kali ni sgt best…sebab waktu seminar ak x buat slide pun…

siap dier pesan…benda2 yg ak dah ckp time seminar dier x mau dgr lg…

tp ak rasa time seminar sikit giler kot ak ckp…

so dengan gementarnya ak present la…

kejap2 kena stop sebab maybe ak present laju sgt kot…

(nasib baek aku x lost… **OOPS)

tapi yg penting…evaluator tu ckp…presentation aku bagus…n literature review ak excellent katanya….

hahaha…aku suka…mood happy balik…setelah dilaharkan waktu FYDP ari tu…

esoknya ak amik la draft interim report ak dari SV aku…

ada nk kena betulkan la plak…but this time SV ak nk soft copy saja…

so nmpk gayanya ada kerja tambahan la ni…tapi STUDY tetap (diulangi TETAP) diutamakan yer….awass…

KISAH 4

next week start la exam aku…kali ni ada 4 paper jer…start 19 May 2010…abis 25 May 2010… **pitamm

schedulenya:

19 May: MPW 2133 – Malaysian Studies

21 May: GAB 3093 – Small Business & Entrepreneurship

24 May: CAB 4523 – Multivariable Process Control

25 May: EAB 4223 – Industrial Automation & Control Systems

so there it is…ada 2 paper baca2 jer…dah ada 2 paper major course… **pitamm lg…

n masalah ak time2 ni…disebabkan tume study week ak terbeban ngan FYP & FYDP…mood study ak mcm dtg skit2 jer…

(asyik dok layan ANTM jer…mcm mana nk study der…)

padahal dulu time study week la, study mood ak dtg laju jer… **oops

well, I guess that’s the Final Year student life kot…

ok la…nk sambung study dulu la yer…GOOD LUCK to all UTPians for your FINAL EXAM!!!

thought of the day:Girl, you need to get your makeup touched up, ’cause you look a mess!J. Alexander

Chapter 46: Now Who’s in Charge Here?!

(sekadar gambar hiasan)

sebenarnya aku skang ni very the xde mood nk update blog…

tapi disebabkan masih ada manusia yg gigih tgk blog aku ni kan…so dengan ini aku update la yer??

update kali ni pasal dinner batch Jan 06…

kali ni insya-Allah jadi la kn?? bukan macam last time before nk g intern tu…nk wat bukan maen semangat lg…siap ada tema “chocolate-strawberry” lg…tup2…x jadi…mcm hanjeng sgt!!

(chocolate-strawberry kah??)

tapi kali ini mcm ak ckp td…insya-Allah jadi punya kan??

lagipun…yang tak tahan nya…disebabkan aku ngan gatalnya volunteer nk jd committee dinner kali ni kn…so secara automatiknya ak dilantik (oleh ntah-sapa-ntah…tapi aku speku Piah la kn??) menjadi wakil budak2 Chemical Eng yg bermajor Process Analysis & Control…

kekdahnya budak2 control brapa orang jer?? 9 orang sahaja…

bila difikir2kan balik…untung gak ak sebenarnya…

sebab tugas wakil course-major (setiap course kn ada mcm2 major?? so 1 (atau lebih) orang ditugaskan utk jaga 1 major di bawah dier la…) ni adalah utk kutip dua benda dari budak2 major dier…

iaitu duit dinner (RM 45.00 termasuk makan2, main2, cenderahati dsb…) serta butiran peribadi utk disumbat ke dalam CD cenderahati (kelass x kitorang?? KAU ADO??)….

so since major aku ni yg paling sedikit studentnya dlm kalangan bdk2 Chemical kn…so mcm x serabut sgt la nk keep track sapa yg dah bayar n sapa yg blom…

cuba kalau ak masuk major Process Plant Eng…yg ak dgr paling ramai manusia dlm course tu…

tak ke kau pitam nk keep track kn?? (mungkin sebab tu la wakil Process Plant ada 3 orang kot…)

(sekadar gambar hiasan lagi…)

huhu…on a side note, ada dua KB (kawan baek) aku pun masuk jadi committee gak…

si Konah jadi Ketua bahagian Prizes (yang akan diuruskan oleh bebudak Chemi laa…) serta wakil major Gas & Petrochemical Eng –>aiyoo…tamak sgt kau kn?? **oops

manakala si Zikri kerawang tu plak…jaga major Energy utk bdk2 Mechanical…

padahal manusia sorang tu major Manufacturing kot…so mcm mana tu?? **pengsan


(gambar hiasan lagi…)

so anyway, kepada bebudak Jan 2006 yg x tau lagi pasal dinner tu, here are the details:

JAN 2006 Batch Dinner

Date: 8th May 2010 –>before study week…mampu???

Venue: Clearwater Sanctuary Resort, Batu Gajah, Perak Darul Ridzuan –>kowser ak kalau nk wat jauh2 kan??

Payment: RM 45.00 –>x mahal x murah kan??

Dress Code / Theme: (ni ayat Piah ke Non…ak x sure sgt) elegant black and white  (but you can still match them with your preferred colour. you also can go to stylish, funky or any style you like as long as you avoid wearing too simple like you wanna go to pasar malam ) –>kelass sgt theme dress kali ni kan…

korang2…agaknya la kan…kalau aku pakai mcm ni OK x??

(merasa la korang…)

erm…rasanya tu je la dulu kot…

nanti kalau ak rajin (mcm la aku ni rajin sgt kn??) nk update aku update la yer…

thought of the day: “But that’s why it’s called COVERGIRL because it covers up THE MAN IN YOU.” J. Alexander

Chapter 45: You’ve Got That Puzzled Look

semalam aku join bdk2 chemi batch aku (x semua pun) makan2 kt shabu-shabu kt manjung….

kekdahnya skang ak dah tau la amenda shabu2 tu…

so next time kalau orang dok borak2 pasal shabu2 tu…

xde la aku lost sgt…

pas makan2…kami jalan2 lak kt lumut waterfront tu…

tapi 1 benda yg pasti….kat shabu2 ke lumut ke…

asal ada kamera n spot yg best…mesti bdk2 ni x nk lepaskan peluang bergambar kn??

so since ak malas nk describe lebih2…

i’ll let the pictures do the talking…

(kalau aku rajin…ak letak caption skali kot nanti…)

(p/s: gambar ak amik dr FB bdk2 ni jer…)

thought of the day:

‘Furonda’s Tips For Successful Interaction.’
1. I will treat you in a way identical to, or worse than, the way you treat me.
2. I am the best person to discuss me with.
3. If you need anything other than emergency items, please do not ask me.
4. Please stay out of my personal business unless I invite you in.

Furonda Brasfield