Category Archives: Me and My BFFs

Chapter 58: mari berbalas pantun

huhu…tetiba sejak dua menjak ni mcm best la plak maen balas2 pantun ni…kn??

(sesi pertama dengan Oliver Marcus Lim)

1st Feb 2011, 2.06 pm (time FB)

mula2 time tu aku mmg dah xde kerja laen la kn…so saja2 la post pantun ni kt wall Oli (nenda)…

pantun utk nenda:

gigihnya Morkge Gege menumbuk lada,
untuk dijual di pasar pagi;
cantik nenda berambut tiada,
cantik lagi aku punya gigi

then dier balas balik:

Cantik korie tidak terperi,
Yakin berposing mentadak sejati;
Gigi cantik berseri-seri,
Rambut alleycats, pilihan hati

pastu asyik dok komen2 x perlu jer…pastu oli tanya aku wat apa??

jawapan aku (v1)

nenda oli botak suka menjaja,
menjaja diri dengan perodua viva;
cucu sekarang di rumah saja,
men”diva”kan diri yang sedia diva.

jawapan aku (v2) –>selepas kena lahar ngan nenda kekdahnya, “haiyoooo, teruknya pemilihan ayat pntun ni!! dgn knyataan yg maha dusta!! kau DIVA??? tibahh”

nenda berangan pergi menjaja,
mama gege ratu propa; **oops
cucunda skang di rumah saja,
menanti kerja dari si “dia”

tapi sesi berpantun kejap jer jadinya…yg lebih2 tu komen2 biasa yg x perlu katanya…

(sesi kedua dengan Azwan Fitri)

yang ni panjang skit…sama gak la sebab mula2 nya…xde kerja nyer pasal…trus msg kt wall…n then si dier ni berani mati tanya ak tgh “cur” ke…

so aku jawab la mcm ni:

nenda oli pakai polident,
supaya gigi palsu tahan lama;
hendak cikcur tidaklah confident,
karena diri ini tidak secantik mama

pastu dier balas mcm ni:

nenda oli pakai polident,
untuk gg cantik macam MAK;
hendak cur x confident,
xper,  pengalaman d **tuut** tetap jadi benchmark

kemudian kami saling berbalas2 pantun kekdahnya….

aku:

angan2 nk ke gua mulu,
sambil2 membaca surat khabar;
**tuut** itu cerita dulu,
awass kau kalau cerita itu tersebar

morkge (^_^):

mulut celaka kena lempang,
padan lah muke aku dah suruh polite;
kalau sejarah seindah **tuut**,
ape lah salah nye sebarkan lite.

aku:

sudah2 la tu main kutu,
2011 kita bukak bisnes baru;
sudah2 la tu bukak cerita itu,
2011 kita mulakan hidup baru

morkge (^_^):

main kutu bukan sebarang kutu,,
kutu di import dari bulu ko;
okep tutup citer tu,
skunk ape citer ko?

aku:

cik zara menjual baja,
cik syisya menjual kaya;
sekarang gue hanya di rumah saja
menjadi suri rumah tangga yang berjaya

morkge (^_^):

masuk malaysia kena seludup,
sekali masuk kena letop;
wah bestnyer idup,
masuk2 keje gaji dah letopss

aku:

dier tu asyik2 carut kita,
dier tu cantik sangat kah?;
mama gege plak apa cerita,
sudah dapat kerja tetap kah?

morkge (^_^):

kena carut terus sentap,
mcm mane x sentap masing2 mulut puaka nie;
xdpt lagi keje tetap,
masih mencuba nasib di area oil n gas nie.

aku:

dengar khabar mengidam apam balik?
ke mengidam nk jumpa azwan ali?
dengar khabar nk masuk utp balik?
benarkah begitu wahai azwan fitri?

morkge (^_^):

telinga capang memang suke dgr khabar angin,,
rambut afromu aku suka lagi;
ikot ati memang teringin,
tapi rezeki x kunjung tiba lagi.

aku:

menarik sungguh tarian samba;
menarik lagi pondan bersopan santun;
indah sungguh pantun2 tuan hamba,
mungkin bleh buat pertandingan berbalas pantun

morkge (^_^):

ari minggu ke jusco kinta,
teserempak pulak dgn perak nye keDEEEEE; (amenda ni?? explain skit)
memang lah indah pantun dicipta,
idea mencurah asil didik Qorie Caridee.

aku:

memang cantik si rama-rama,
asal dari negeri di bawah bayu;
memang keless pantun mama,
sesuai dengan budaya melayu.

jadi sapa2 yg nak main berbalas pantun ni leh la tulis kt wall FB aku…xpun komen jer kt post ni…korang komen pakai pantun…nanti merasa la ak jawab pakai pantun gak…

(p/s: ada rangkap yg aku edit skit2…sama ada nk betulkan tanda baca atau sembunyikan perkara2 yg x perlu org awam tahu….boleh?? **oops)

thought of the day: “What is your problem? Have a sense of humor! Nicole Linkletter

Advertisements

Chapter 54: Glitter in Their Eyes

aku mendapat inspirasi nk wat post ni dari sini….so ak rasa tetiba plak nk wat tribute post to my BFFs yg telah bersama2 aku selama 5 tahun ak kt UTP ni….

meh2 kiter start…

in random order (tetiba feeling Miss Universe **oops)

we begin with

1) Azwan Fitri Zainal Abidin a.k.a. MORKGE

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan…)

ikon sukan UTP ni **oops…coursemate aku… (p/s: sila abaikan 3 pompuan kt blakang tu…TQ)

ak dah rasa dier tu mcm adik beradik ak dah…lgpun umur dah nk dekat sama kn??

(btw, calon2 laen pun ak anggap mcm tu jugak yer…)

tapi yg ni antara yg ak paling rapat la…time intern tu pun intern 1 tower (KLCC la tu..) tp laen level…n siyesnya dier ni antara reason utama kenapa ak berat sgt nk kuar dr utp kali ni…sebab dah x leh hangout slalu ngan dier serta yg laen2 la…

1 lg…kalau nk borak hal2 ANTM…dier ni la org pertama ak refer dulu…boleh??

2) Mohd Shafiq Ramdan a.k.a. KONAH

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan…)

yg ni pun coursemate aku…yg ni common ngan aku 1 thing sebab kami ni scholar PETRONAS…so hal2 duit scholar ni kami tau sama2 la…bab2 course pun sama2 tau gak la…bab2 laen?? err…

dier ni ak br jer panggil dier Harry Potter…sebab apa?? ehehehe…cuma mereka2 saja yg tau…the only thing ak nk wish kt dier.. “semoga kekal ke anak cucu la yer kali ni” **oops kantoi

3) Zikri Fahmi Zainon a.k.a. MIGIEW ZARA

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan…)

OMG…lepas ni xde la ak nk carut wajah dier lg la pasni…huhuhu…zik ni org kedua ke ketiga (??) yg ak jumpa time masuk2 UTP foundation 1st…dier ni baek sgt…kadang2 tu baek2 sgt dier tu membuatkan ak geram…sebab baek sgt la…dier ni gak peminat Dato’ Siti Nurhaliza…merasa la dlm kereta dok pasang lagu Siti sajor…

(ala…pasni dah x leh merasa TAG 113 dah…huhuhu…)

4) Zieerwan Zainal a.k.a. SYISYA

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan…)

yg ni KONFIRM…antara 1st person yg ak kenal kt UTP…rapat rapat gak…yg ni kalau bab2 criter Survivor ak refer kt dier la…mulut leh tahan laser gak…tp baek sebenarnya org ni..minat lagu2 rock kapak n ala2 jiwang serta lagu2 omputih yg x sekomersial yg kau slalu dgr di radio itu kadang kn?? huhu…

5) Izzul Wafi Mustapa a.k.a. IJOY

(gambar kena remove atas sebab2 keselamatan…)

dalam banyak2 roomate yg aku ada… (matilaa mcm banyak jer kn)..yg ni ak rasa antara yg terbest la…sebab leh jd member gossip sama2…nasib baek skang dier dah graduate n kerja kt KL…merasa la bila ak balik KL nanti ak dtg cari dier la..n kadang2 kalau ada benda yg ak x puas hati pasal sapa2 kn…ak akan refer dier dulu la… (especially time morkge duk rumah sewa luar UTP)

 

hurm….tu jer la dulu kot…kepada yg laen2 tu jgn terasa plak…korang sentiasa di hatiku…boleh??

thought of the day: “I WALK AND I TALK LIKE THIS ALL DAY EVERYDAY Jaslene Gonzalez

Chapter 50: That’s the honest 100% truth…

(lama x update…sebab asyik2 lupa jer nk update…pastu ada la dlm 2 minggu ak duk umah KL tu…xde internet kekdahnya OK…so mmg ketinggalan tren la kekdahnya…)

(erm…xpe2…post ni pun akan ada 2 cerita dlm 1 post…cerita sekali jalan jer…senang kn?? **matilaa pemalas)

————————————————————————————————————————————————–

CERITA 1

alkisahnya…minggu lepas (5 – 8 Julai 2010)….

ak, morkge dan 10 org pompuan2 UTP (aliya, ain, yaya, morkte, nana tanjung, dkny, midah, izzah, mya, naddy) pergi bercuti di pulau Tioman…trip ni turut disertai oleh 5 org jejaka2 MIAT (ada yg dah smbg degree katanya)

so since ni criter lama…ak pun dah mcm malas nk story lebih2…kalau nk nmpk stori2 nya…g check page FB kami2 sumer…kt situ berderet2 gambar ada…

tp ak akan letak kt sini gambar2 yg ak rasa best sgt sepanjang trip 3 hari 2 malam itu…

yang ni kt dpn jeti…smpi2 jer trus bergambar kumpulan kn??

yang ni lak smpi2 kt chalet kt pulau tioman itu…

aliya: group photo!!!

malam pertama kami di tioman…bukan malam yg “itu” yer… awasss

waktu dlm perjalanan ke air terjun kekdahnya…stop kt pantai…dan masing2 x nk miss group shot katanya kn???

ni couple mana la yg gaduh2 ni?? motif sgt!!!

masuk hari nk ber”snorkelling” katanya…

ni kt taman marin tioman…konfiden ni berkaki ayam lalu jeti time panas2 tu… **pitamm

ni kt kmpg tekek…group shot lg!!! kali ni tema lompat si katak lompat…boleh?? **oops

hari last…nak balik dah!! **sob2..

mereka2 yg join trip kali ni (dari UTP)

ni waktu individual shoot utk tema lompat2 itu…

shot ni amik dr blakang…kerja Don la ni…

photographer shoot lompat2 ni DKNY campur/tolak aliya…

ni final result nya!!! kau ADO??

yang penting…bila balik ke KL pada 8 hb tu…kami sumer tetap gigih yer balik UTP time2 tu gak….ala2 smpi utp dah subuh kekdahnya…kau ADO??

but kali ni ak x mabuk laut teruk mcm kt perhentian island dulu yer…awass…

and yess…bila dpt jumpa n kenal member2 baru…rasa seronok lak trip kali ni…

wonder what will be my next holiday destination eh???

—————————————————————————————————————————————————

CERITA 2

exam result sudah keluar midnite tadi…

mcm biasa…nervous yer nk tgk result exam kali ni…

and bila dah tgk…mula2 sentap…pastu redha je la jawabnya ngan result ak…

GPA: 3.51 CGPA: 3.68

FYP 1: A (yahoo!!!)

FYDP 1: B+ (choiii jah!!)

MPC: A (yahoo lg!!! sebab ni subjek major kot…)

IACS: B (waaa…ni pun major gak ni!!! aiyooo….)

SBE: B (ermmm….nanges 10 minit!!!)

MS: A- (nasib baek!!!)

kesimpulannya….still dpt DL…tp kena kerja keras skit la sem July ni…waaaa…

(p/s: ni bkn nk show-off OK…ada aku kisah kalau korang x suka pun??)

—————————————————————————————————————————————————

OK2…tu je la kot story ak kali ni…kalau ada story2 lg…ak cerita la yer…

(ni pun sebab dah bersawang dah blog ak ni…tu yg ak update OK…)

thought of the day:Walk like your walking through hell in gasoline soaked pajamasJ. Alexander

Chapter 40: Nujum Pak Morkge…boleh??

erm….lama x update kn?? maklumlah…busy skit ngan hidup final year ni kn??

gigih x aku??

so skang ak kt bilik ni…baru je balik dari umah sewa morkge…

kekdahnya, mula2 mlm td kitorang dinner sama2…biasa la, sapa lg yg ada?? aku, konah, zikri, zieer ngan zaim bhapok tu skali…VIP nyer sah2 la morkge…

n then kitorang tetiba trus proceed ke umah morkge…alkisahnya morkge ni…ntah dari mana dapat ilmu nujum ni pun aku x tau la….kisahnya sebab zieer ngan zik dah pernah “mintak nasihat” dari morkge utk minggu lepas nyer cerita la…

so, kitorang dengan semangatnya trus la g umah morkge untuk ditilik la…boleh??

selalunya kalau nk tilik2 ni kena bwk ayam panggang la, pulut kuning la…kan??

tp disebabkan konah ngan baik  hatinya telah membelanja kitorang makan seafood kt Lumut (gigih sgt…boleh??), so xde la “hantaran” untuk morkge… (tapi aku ngan sengalnya janji kt mak nujum ni nk blanja KFC kt UTP…bleh??)

kelas sgt permintaan nujum ni kn?? **matilaa…

so caranya simple jer…nujum (yakni morkge) ni akan susun kad ace (no 1) tu 4 keping facing down…..n then si peminta nasihat a.k.a. si polan tu kena la “shuffle” kad tu smpi dier puas hati…

and then…bila dah puas shuffle kad tu…si polan td akan bg la kad tu kt nujum td…n then nujum tu akan start hand over kad tu sekeping demi sekeping kt si polan td…at the same time…si polan td kena la letak kad yg terbuka td tu kt mana2 4 kad tutup tu…

proses ni akan berterusan smpi la ada 1 kolumn kad yg terpanjang berjaya dibentuk…ala…kalau maen Solitaire kt komputer tu…kad2 tu kena start dari A sampai King kn??

so bila dah settle tu…si polan td akan bukak la kad2 yg tertutup tu…setiap bunga kad A td mewakili 4 aspek dlm kehidupan si polan tu td…(diamond = financial, spade = academic, heart = love, club  = health)

so pastu si nujum ni (ngan menggunakan pengetahuan ntah mana dier dpt) akan evaluate n bg advise yg sepatutnya la kt si polan td pasal kad2 tu…

oh, by the way, nasihat si nujum ni valid utk 1 week sahaja…so kalau nk tau yg next week nyer…kena la gigih jumpa si nujum ni lg…bley??

meriah sgt kn?? **oops…ni xde kaitan ngan si nujum td yer… **matilaaku…

so in my case, here’s the nujum prediction for the week:

academic – good…normal la tu…I kn miss DL… **riak kah…tidakk!!!!

financial – also good (sebab internship allowance I masuk last week)…n since someone owe me money now…so maybe leh dpt balik kot this week…

love – yg ni paling tinggi column dier…and sumer org yg ada kt situ serta merta pitamm!! (hanjeng sgt!!)…maybe sebab aku x pernah bercinta lg kot…so hopefully i can find the right one kot…kn??

health – yg ni rendah skit…advise: g la jogging OK!!! and maybe ada org yg leh take care kt aku bila aku sakit katakan…dan dari situ, perasaan cinta mungkin dtg…mungkinkah?? **feeling kuat ni!!!!

so….yg paling penting bagi aku…hidup ni kita mesti optimis n fikir positif…maybe nanti good things will come to us right!!!

(on a side note: matilaa aku x siapkan lg preliminary report utk FYP…mampu?? O_O”)

<lagu tema: Misha Omar – Bunga-Bunga Cinta>

lagu wajib aku kalau nk karok…bleh??

thought of the day: “Yo Jade, you look like an 85-year-old woman” Joanie

Chapter 22: The Good Guys Should Win in the End

huhuhu…lama giler ak x update kn?? (ayat cliché sgt) maklumlah…sumer org termasuk ak busy katanya..
so, perkembangan terbaru saya (ala2 artis sgt..):
– bakal hadapi test Eng Economics ari khamis ni…padahal 1 chapter pun ak x baca lagi…
– baru je lepas test 1 Transport Phenomena…nama je open-book test…soalan tetap susah…
– baru je lepas g lab Thermal Analysis kt Building 4 utk wat ETP nyer experiment…gigih bangun kul 8 am ni…
– baru je lepas roadshow MAKK X kt pocket D last week…ak dah boleh wat marshmallow ngan chococlate dah…ramai org nk..jgn jeles!!
– masih lagi layan American Idol 8 (dah masuk top 13…1st time katanya…) ngan Survivor: Tocantins (dah 4 episod dah…)
– baru je layan ANTM…yg dah masuk cycle 12…tp season ni…drama gaduh2 ala2 catfights dah start awal gak…b4 masuk umah lg dah ada bitch2 dah…boleh??
– -baru je tolong konah masak kt umah morkge..menunya?? nasi minyak (yg x rupa nasi minyak pun…), kari ayam (terlebih santan punya pasal…kari jadi pekat giler…), acar timun (colourful nyer acar dier..) ngan air sprite ngan pepsi je…yg makan?? morkge, gue, konah, zik ngan morkte 3G…

hurm..apa lg ek?? tu je la dulu kot..

saja2 nk buang masa…ok la, gue chow dulu!!

thought of the day: “I have to shave my armpits?” Fatima

Chapter 19: Ceritera Cuti Sem July 2008 & 2009 expectations…

erm…dah lama x update kn…alah, waktu cuti ari tu, gue malas bebenar sebenarnya nk update…saja nk peram cerita2 time cuti sampai jadi pekasam yg sedap….br la release…gitu!

anyway, sebenarnya gue br je balik dr IKIM kt KL…almost seminggu ak kt sana temankan team debate UTP (junny, hairul n mira…serta wadi sbg simpanan n zik serta ak sebagai…ntah la…mcm2 kot)…alhamdulillah….UTP dpt tmpt ketiga je…ok la tu…janji dpt masuk semifinal….time tu kalah ngan USIM…tp waktu penentuan tmpt ke-3, lawan IPIS…menang plak…huhu…

erm…cuti sem kali ni…apa ak wat ek?? first skali,  jalan2…x la banyak sgt…tp gigih gak la g KLCC ngan Pavillion dlm masa sehari ngan my brother…kt KLCC tu tgk Bedtime Stories…best giler…x bleh blahnya, ada tikus belanda yg bermata besar tp comel…hehehe…erm, kt Pavillion jalan2 window shopping je…duit x banyak u’ols…nanti ak dah kaya esok…merasa la seharian shopping kt sana…

pastu famili gue pindah umah….alah, umah sama blok jer….tp tingkat bwh…penat giler nk kena angkat brg2 berat mcm almari antik kt bilik mak ak tu…almari tu dr zaman mak ngan ayah ak still together lg dah wujud….smpi skang tahan lg almari tu (walaupun mak n ayah ak dah x bersama n memulakan hidup baru masing2…. ~feeling sayu jap…)

pastu sem ni…x wat apa2 sgt….setakat menambahkan lemak badan je…makan tido je kerjanya…

pastu tup2…dpt msg dr MAKK X….dept CnP (dept ak la…) ada meeting malam sabtu lepas….gigih la mak ak antarkan ak balik…huhu…mum, thanks 4 that!!! pastu meeting malam tu…

n then, junny serta hairul ajak ak ikut team debate g IKIM…erm, ak apalagi..ok je nk g join team debate…at least ada gak dpt rasa pengalaman tgk debate…huhu…kami diiringi oleh Ustaz Rahmat, imam masjid UTP…hurm, baik gak ustaz ni rupanya…sporting giler…siap temankan team debate cari n wat bahan utk debate….erm, disebabkan debate ni ala2 islamik skit…so bila ada ustaz ni, byk gak la ilmu2 yg dpt diperoleh dr beliau…thanks ustaz…

erm, pasal result sem Jul 08….alhamdulillah….still DL…tu yg gue suka tu…yg best lg tu…sumer subjek yg ak amik ak dpt A-….even Process Safety pun dpt A-…ak ala2 target dpt B je…mengenangkan coursework mark yg x best tu…tp ok la…meningkat result ak…GPA 3.75…so CGPA 3.7…alhamdulillah…kepada yg naek resultnya tu tahniah diucapkan…kepada yg laen tu…tahniah gak…at least u’ols dah try ur best….sem ni usaha lg gigih lor…

erm….skang ni dah tahun baru kn…sem baru…byk kerja skit la plak….maklumlah dah 3rd year kn…ETP (engineering team project), nk g internship lg…ngan kerja2 MAKK…hurm…it will be a challenging semester….xpe2….yakin je…

azam tahun baru: nk menjadi insan yg lebih baik…nk maintain result mcm sem2 lepas….kalau dpt naek lg bagus…pastu nk menjadi seorang intern yg baik n bagus…hahaha…sem dpn gue intern kot…kt mana?? we’ll wait n see…

ok la….dah banyak giler ak tulis ni…cukup2 la dulu…nanti kalau ada apa2 story lg ak criter la…

akhir kata….Selamat Menghadapi Sem Jan 2009 to all UTPians…buhbye…

thought of the day: Crap. Crap. Crap. Covergirl. That is what I have been dreading. Lauren Utter

Chapter 15: Runway or runaway…or is it run away?

huhu…wondering nape tetiba tajuk ala2 ANTM ataupun yg sekeluarga dengan nya?? well…ceritanya mcm ni…ada satu hari tu…sehari selepas ak balik ke UTP…tetiba ak diserang demam selsema….haiyoh..esoknya nk kena wat presentation lab report Process Instrumentation ni…matilaa…

n then malam tu…ak pun g la dinner seperti biasa ngan ponen2 yg laen..fifi, zik, zieer n konah…n waktu br je turun dr bilik nk g kafe…ak pun jalan la kt tepi longkang kt blok ak tu..n pada masa yg sama agak blur2 skit disebabkan keadaan kesihatan yg x mengizinkan..

n then…waktu jalan2 tu (jalan ala2 catwalk sgt.. ~matilaa perasan!!!), tetiba sedar2 je ak dah terjatuh kt dlm longkang yg bhg corner tu…ala, yg besar skit tu..yg peliknya…ak leh x prasan ada lubang kt situ…merasa la kau dua2 belah kaki masuk skali…nasib baek luka skit ja…tp mula2 kena tu…pedih n sakit giler…sampai ponen2 laen terpaksa papah ak jap (thanks u’ols…)…x leh bgn gak mula2 tu..kena duduk je…pastu x lama selepas tu..bila dah ok skit…maka kami teruskanlah perjalanan ke kafe v3…walaupun ak ala2 jalan terhenjut2…kata konah…ha, merasa la kau x dpt catwalk pasni..

ya..semestinya ak agak dikenali kena yakin jah jalan g mana2 ala2 lenggang katanya…tu la, sapa suruh tgk byk sgt ANTM….~matilaa carut diri sendiri…. n pastu mlm 2 gak ada garage sale kt bilik marque…murah2 gak baju2 n seluar2 yg dijual beliau…cantik2 plak tu…ak akhirnya dpt beli 1 jaket n 1 baju kolar jah…ok la tu, ak kn first time shopper kn??

huhu…skang ni kaki ak dah ok skit dah…alah, luka kt bhg tulang kering ja…tp mesti ada parut kn?? merasa la…

hurm…n ari ni ak br je lepas test 2 Process Safety n Loss Prevention…ptg td….open book test…bleh jawab…syukur..

ok la…gotta go now….have a nice weekend u’ols…

thought of the day: “(to Marjorie) I need a runway walk, not a shopping walk,”  J. Alexander