Category Archives: Ceritera Sosial Aku

Chapter 58: mari berbalas pantun

huhu…tetiba sejak dua menjak ni mcm best la plak maen balas2 pantun ni…kn??

(sesi pertama dengan Oliver Marcus Lim)

1st Feb 2011, 2.06 pm (time FB)

mula2 time tu aku mmg dah xde kerja laen la kn…so saja2 la post pantun ni kt wall Oli (nenda)…

pantun utk nenda:

gigihnya Morkge Gege menumbuk lada,
untuk dijual di pasar pagi;
cantik nenda berambut tiada,
cantik lagi aku punya gigi

then dier balas balik:

Cantik korie tidak terperi,
Yakin berposing mentadak sejati;
Gigi cantik berseri-seri,
Rambut alleycats, pilihan hati

pastu asyik dok komen2 x perlu jer…pastu oli tanya aku wat apa??

jawapan aku (v1)

nenda oli botak suka menjaja,
menjaja diri dengan perodua viva;
cucu sekarang di rumah saja,
men”diva”kan diri yang sedia diva.

jawapan aku (v2) –>selepas kena lahar ngan nenda kekdahnya, “haiyoooo, teruknya pemilihan ayat pntun ni!! dgn knyataan yg maha dusta!! kau DIVA??? tibahh”

nenda berangan pergi menjaja,
mama gege ratu propa; **oops
cucunda skang di rumah saja,
menanti kerja dari si “dia”

tapi sesi berpantun kejap jer jadinya…yg lebih2 tu komen2 biasa yg x perlu katanya…

(sesi kedua dengan Azwan Fitri)

yang ni panjang skit…sama gak la sebab mula2 nya…xde kerja nyer pasal…trus msg kt wall…n then si dier ni berani mati tanya ak tgh “cur” ke…

so aku jawab la mcm ni:

nenda oli pakai polident,
supaya gigi palsu tahan lama;
hendak cikcur tidaklah confident,
karena diri ini tidak secantik mama

pastu dier balas mcm ni:

nenda oli pakai polident,
untuk gg cantik macam MAK;
hendak cur x confident,
xper,  pengalaman d **tuut** tetap jadi benchmark

kemudian kami saling berbalas2 pantun kekdahnya….

aku:

angan2 nk ke gua mulu,
sambil2 membaca surat khabar;
**tuut** itu cerita dulu,
awass kau kalau cerita itu tersebar

morkge (^_^):

mulut celaka kena lempang,
padan lah muke aku dah suruh polite;
kalau sejarah seindah **tuut**,
ape lah salah nye sebarkan lite.

aku:

sudah2 la tu main kutu,
2011 kita bukak bisnes baru;
sudah2 la tu bukak cerita itu,
2011 kita mulakan hidup baru

morkge (^_^):

main kutu bukan sebarang kutu,,
kutu di import dari bulu ko;
okep tutup citer tu,
skunk ape citer ko?

aku:

cik zara menjual baja,
cik syisya menjual kaya;
sekarang gue hanya di rumah saja
menjadi suri rumah tangga yang berjaya

morkge (^_^):

masuk malaysia kena seludup,
sekali masuk kena letop;
wah bestnyer idup,
masuk2 keje gaji dah letopss

aku:

dier tu asyik2 carut kita,
dier tu cantik sangat kah?;
mama gege plak apa cerita,
sudah dapat kerja tetap kah?

morkge (^_^):

kena carut terus sentap,
mcm mane x sentap masing2 mulut puaka nie;
xdpt lagi keje tetap,
masih mencuba nasib di area oil n gas nie.

aku:

dengar khabar mengidam apam balik?
ke mengidam nk jumpa azwan ali?
dengar khabar nk masuk utp balik?
benarkah begitu wahai azwan fitri?

morkge (^_^):

telinga capang memang suke dgr khabar angin,,
rambut afromu aku suka lagi;
ikot ati memang teringin,
tapi rezeki x kunjung tiba lagi.

aku:

menarik sungguh tarian samba;
menarik lagi pondan bersopan santun;
indah sungguh pantun2 tuan hamba,
mungkin bleh buat pertandingan berbalas pantun

morkge (^_^):

ari minggu ke jusco kinta,
teserempak pulak dgn perak nye keDEEEEE; (amenda ni?? explain skit)
memang lah indah pantun dicipta,
idea mencurah asil didik Qorie Caridee.

aku:

memang cantik si rama-rama,
asal dari negeri di bawah bayu;
memang keless pantun mama,
sesuai dengan budaya melayu.

jadi sapa2 yg nak main berbalas pantun ni leh la tulis kt wall FB aku…xpun komen jer kt post ni…korang komen pakai pantun…nanti merasa la ak jawab pakai pantun gak…

(p/s: ada rangkap yg aku edit skit2…sama ada nk betulkan tanda baca atau sembunyikan perkara2 yg x perlu org awam tahu….boleh?? **oops)

thought of the day: “What is your problem? Have a sense of humor! Nicole Linkletter

Advertisements

Chapter 50: That’s the honest 100% truth…

(lama x update…sebab asyik2 lupa jer nk update…pastu ada la dlm 2 minggu ak duk umah KL tu…xde internet kekdahnya OK…so mmg ketinggalan tren la kekdahnya…)

(erm…xpe2…post ni pun akan ada 2 cerita dlm 1 post…cerita sekali jalan jer…senang kn?? **matilaa pemalas)

————————————————————————————————————————————————–

CERITA 1

alkisahnya…minggu lepas (5 – 8 Julai 2010)….

ak, morkge dan 10 org pompuan2 UTP (aliya, ain, yaya, morkte, nana tanjung, dkny, midah, izzah, mya, naddy) pergi bercuti di pulau Tioman…trip ni turut disertai oleh 5 org jejaka2 MIAT (ada yg dah smbg degree katanya)

so since ni criter lama…ak pun dah mcm malas nk story lebih2…kalau nk nmpk stori2 nya…g check page FB kami2 sumer…kt situ berderet2 gambar ada…

tp ak akan letak kt sini gambar2 yg ak rasa best sgt sepanjang trip 3 hari 2 malam itu…

yang ni kt dpn jeti…smpi2 jer trus bergambar kumpulan kn??

yang ni lak smpi2 kt chalet kt pulau tioman itu…

aliya: group photo!!!

malam pertama kami di tioman…bukan malam yg “itu” yer… awasss

waktu dlm perjalanan ke air terjun kekdahnya…stop kt pantai…dan masing2 x nk miss group shot katanya kn???

ni couple mana la yg gaduh2 ni?? motif sgt!!!

masuk hari nk ber”snorkelling” katanya…

ni kt taman marin tioman…konfiden ni berkaki ayam lalu jeti time panas2 tu… **pitamm

ni kt kmpg tekek…group shot lg!!! kali ni tema lompat si katak lompat…boleh?? **oops

hari last…nak balik dah!! **sob2..

mereka2 yg join trip kali ni (dari UTP)

ni waktu individual shoot utk tema lompat2 itu…

shot ni amik dr blakang…kerja Don la ni…

photographer shoot lompat2 ni DKNY campur/tolak aliya…

ni final result nya!!! kau ADO??

yang penting…bila balik ke KL pada 8 hb tu…kami sumer tetap gigih yer balik UTP time2 tu gak….ala2 smpi utp dah subuh kekdahnya…kau ADO??

but kali ni ak x mabuk laut teruk mcm kt perhentian island dulu yer…awass…

and yess…bila dpt jumpa n kenal member2 baru…rasa seronok lak trip kali ni…

wonder what will be my next holiday destination eh???

—————————————————————————————————————————————————

CERITA 2

exam result sudah keluar midnite tadi…

mcm biasa…nervous yer nk tgk result exam kali ni…

and bila dah tgk…mula2 sentap…pastu redha je la jawabnya ngan result ak…

GPA: 3.51 CGPA: 3.68

FYP 1: A (yahoo!!!)

FYDP 1: B+ (choiii jah!!)

MPC: A (yahoo lg!!! sebab ni subjek major kot…)

IACS: B (waaa…ni pun major gak ni!!! aiyooo….)

SBE: B (ermmm….nanges 10 minit!!!)

MS: A- (nasib baek!!!)

kesimpulannya….still dpt DL…tp kena kerja keras skit la sem July ni…waaaa…

(p/s: ni bkn nk show-off OK…ada aku kisah kalau korang x suka pun??)

—————————————————————————————————————————————————

OK2…tu je la kot story ak kali ni…kalau ada story2 lg…ak cerita la yer…

(ni pun sebab dah bersawang dah blog ak ni…tu yg ak update OK…)

thought of the day:Walk like your walking through hell in gasoline soaked pajamasJ. Alexander

Chapter 47: Take Me To The Photo Shoot (or rather…the final exam!!!)

**matilaa tajuk post ala2 meracau kn..

erm…hi u’ols…

dah lama ak x update…busy la kekdahnya!! **jawapan cliche sgt…

so anyway, ak malas nk bagi intro panjang2…so let’s baca update kehidupan aku ni…

KISAH 1

8 May 2010…ada Jan 06 batch dinner…mmg happening giler…walaupun dewan kt Clearwater Sanctuary tu ala2 petite jer…tapi sumer org ak nampak mmg enjoy giler…sapa2 yg x dtg tu bagi aku ala2 rugi jer…

dinner ni dibuat pada semester ni sebab bdk2 ICT/BIS dah nk grad dah abis sem ni…so ala2 nk unite 1 last time la before final exam abis…sebab pasni sem depan ada bdk2 engineering jah…u know…bdk2 Chemical, Mechanical, Electrical&Electronics, Civil ngan Petroleum Eng la kekdahnya…

erm…kt sini ada la gambar2 yg ak “pinjam” dari FB bdk2 ni…so sapa2 yg x mau gambarnya tersiar di sini sila2 la bagitau yer…kalau x, like Miss J said “It’s not my fault…”

OK…let’s tgk gambar “model2 berangan” ni yer… **matilaaku…

(ni hampir sumer bdk2 chemi yg ada…% kehadiran kami antara yg tertinggi yer…kau ADO??)

(yg ni kt belah belakang dewan…ada spot nk amik gambar jer…sumer x nak kalah kn??)

(one word: FIERCE!!!)

(org berambut afro palsu dengan org yg berambut afro asli…eh silap…rambut ala2 Amy Winehouse…boleh??)

(me and my friends…sumer x nak kalah kn??)

akhir kata…thanks banyak2 la kpd sumer yg menjayakan dinner ni yer…

KISAH 2

11 May 2010…presentation FYDP 1…grup aku Group 5…member2: aku, konah, anas, ieja basar ngan chin (khairul anuar)…

hasilnya…mcm status FB ak dulu…”FYDP? no comment…”

presentation part aku sangat lah lahar…cantik lg muka aku time tu kot… **oops

kekdahnya kena tembak bertalu2 kot oleh dua2 evaluator tu…

agaknya kalau supervisor kitorang ada kt situ skali…mau nya sumer kena bom trus kn??

sudah…yg penting report FYDP pun dah siap dihantar…

OK2…move on everyone!!!

KISAH 3

13 May 2010…ni bkn tarikh peristiwa itu yer…(motip tetiba masuk mood sejarah??)

yg ni hari presentation FYP…hahahaha…

(tajuk FYP aku: Modelling & Predictive Control of a Crude Distillation Unit)

yg menariknya…ak present kul 3.30 pm…padahal slide baru jer siap ngan yakinnya pagi hari itu…mampu??

evaluator kali ni sgt best…sebab waktu seminar ak x buat slide pun…

siap dier pesan…benda2 yg ak dah ckp time seminar dier x mau dgr lg…

tp ak rasa time seminar sikit giler kot ak ckp…

so dengan gementarnya ak present la…

kejap2 kena stop sebab maybe ak present laju sgt kot…

(nasib baek aku x lost… **OOPS)

tapi yg penting…evaluator tu ckp…presentation aku bagus…n literature review ak excellent katanya….

hahaha…aku suka…mood happy balik…setelah dilaharkan waktu FYDP ari tu…

esoknya ak amik la draft interim report ak dari SV aku…

ada nk kena betulkan la plak…but this time SV ak nk soft copy saja…

so nmpk gayanya ada kerja tambahan la ni…tapi STUDY tetap (diulangi TETAP) diutamakan yer….awass…

KISAH 4

next week start la exam aku…kali ni ada 4 paper jer…start 19 May 2010…abis 25 May 2010… **pitamm

schedulenya:

19 May: MPW 2133 – Malaysian Studies

21 May: GAB 3093 – Small Business & Entrepreneurship

24 May: CAB 4523 – Multivariable Process Control

25 May: EAB 4223 – Industrial Automation & Control Systems

so there it is…ada 2 paper baca2 jer…dah ada 2 paper major course… **pitamm lg…

n masalah ak time2 ni…disebabkan tume study week ak terbeban ngan FYP & FYDP…mood study ak mcm dtg skit2 jer…

(asyik dok layan ANTM jer…mcm mana nk study der…)

padahal dulu time study week la, study mood ak dtg laju jer… **oops

well, I guess that’s the Final Year student life kot…

ok la…nk sambung study dulu la yer…GOOD LUCK to all UTPians for your FINAL EXAM!!!

thought of the day:Girl, you need to get your makeup touched up, ’cause you look a mess!J. Alexander

Chapter 45: You’ve Got That Puzzled Look

semalam aku join bdk2 chemi batch aku (x semua pun) makan2 kt shabu-shabu kt manjung….

kekdahnya skang ak dah tau la amenda shabu2 tu…

so next time kalau orang dok borak2 pasal shabu2 tu…

xde la aku lost sgt…

pas makan2…kami jalan2 lak kt lumut waterfront tu…

tapi 1 benda yg pasti….kat shabu2 ke lumut ke…

asal ada kamera n spot yg best…mesti bdk2 ni x nk lepaskan peluang bergambar kn??

so since ak malas nk describe lebih2…

i’ll let the pictures do the talking…

(kalau aku rajin…ak letak caption skali kot nanti…)

(p/s: gambar ak amik dr FB bdk2 ni jer…)

thought of the day:

‘Furonda’s Tips For Successful Interaction.’
1. I will treat you in a way identical to, or worse than, the way you treat me.
2. I am the best person to discuss me with.
3. If you need anything other than emergency items, please do not ask me.
4. Please stay out of my personal business unless I invite you in.

Furonda Brasfield

Chapter 42: This is How You Lose a Million Dollars

tajuk post ni pun dah menbayangkan apa yg ak nk cerita ni kan??

so lets dgr story…

************************************************************************************************************

CERITA 1

semalam siang (6/3/2010)…ak ngan lagi 27 pelajar2 UTP g la trip ke Gua Tempurung…ni organized by nujum Morkge la…

dlm trip tu ada 28 org semuanya…5 lelaki ngan selebihnya perempuan la…kereta ada 6 semuanya…

asalnya nk gerak ala2 kul 8 am tepat2 la…tp last2 gerak lmbt skit kot…erm…xpe2…

ni kami sebelum masuk gua…

trip masuk dlm gua tempurung ni makan masa 3 1/2 ke 4 jam gak la….

naek tangga 1 km…pastu lalu sungai bwh tanah…

penat?? mmg penat gak la…nak2 waktu nk patah balik tu….

kalau jalan2 biasa xpe gak…

ini smpi kena tunduk dan/atau merangkak bawah gua tu…

mcm ak yg tinggi ni sah2 la kena mengensot bagai…mau x penat kau!!!

yg ak pitamm tu waktu nk kena turun gelongosor kt part gua mana ntah…

sudah la ak ni seram skit lkalau bab2 gelongsor…pastu sumer org dok suruh ak turun  cepat kan??

merasa la ak feeling diva seminit jap…suruh sumer org diam…

pastu last2 ak turun gak…tapi morkge kata muka ak mcm nk pitam btol2…ye ke??

(tuu diaa….selalu asyik dok kata nk pitamm jer…amik kau btol2 pitamm…)

but overall, trip ni kira enjoy gak la…

ye la…yg pergi trip ni sumer ak kenal gak kn…so x de la rasa strange sgt…

tp tg menarik skit tu…trip kitorang ni turut disertai oleh a group of international students ngan teacher diorang skali dari Penang kalau x silap…

conclusion: trip yg best tapi ak x sure la nk pergi lg ke x kalau ada org ajak pergi lain kali…

kitorang sebelum nk patah balik…

(p/s: at the moment ak xde idea sgt nk tulis apa lg…nanti kalau ada aku add je la kt sini tau!!!)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CERITA 2

malam tadi pulak…lepas balik dari Ipoh….ak g la tgk FESCO plak…

FESCO (Festival of Colours of the World) ni event tahunan UTP Performing Arts Group…

so since ak dtg ala2 lmbt skit (around kul 9 pm kot…)…so ak dah tertinggal skit jer performance dari universiti2 itu…

kalau x silap ada total of 21 universiti kot yg perform….termasuklah UTP…

yg spesial nya tahun ni nyer FESCO siap ad award2 bagai….mcm2 la award dier…termasuk Audience Choice Award…

award yg satu ni ak ingatkan UTP bleh menang…tuan rumah katanya…

tup2 Sunway University College yg menang…maybe sebab diorang nyer performance agak menarik perhatian kot…konsep Indian Musical kn…ala2 tgk balik criter Hindustan + Tamil kot…sumer org suka la tu….

besides that, performance diorang x terlalu typical mcm yg laen2….yer la…tema tahun ni 1Malaysia katanya kn?? so boleh agak la style performance yg typical mcm mana… (kalau bleh masukkan sumer tarian dlm 1 performance mcm mana??? kau mampu??)

bagi aku, tahun ni nyer FESCO is much better than last year la…

especially dari stage setting smpi la ke performance dari Universiti2 yg masuk la…

tapi benda yg ak nk pitamm sgt2 ni ialah “kenapa setiap performance yg pakai kipas lipat…mesti ada sorang tu ala2 pose2 tercicir kipas tu…bukan 1 kali ak tgk plak tu…dah beberapa kali dah….smpi kalau ak tgk dier bwk kipas selit kt belakang dier…ak siap boleh expect…”ni kalau x tercicir ni kira bagus la ni kn??” so harap2 tahun depan kalau ada bwk kipas (atau aksesori laen…ni pun kadang2 leh tercicir gak tu…), jgn bg cicir sudah!!”

yg pasal award2 tu agak baru gak kn dlm FESCO tahun ni….yg penting Best Performance tetap UTP yg menang kan???

so tahun depan nyer FESCO mcm mana plak yer??

(p/s: ala…tahun depan ak dah grad…n maybe dah kerja dah kot…tgk la…kalau ak free, maybe ak nk tgk FESCO thn depan kot…)

thought of the day: (after getting makeover done) I guess this proves that any look can work for me”  Natasha Ivanova

Chapter 33: You’re Beautiful, Now Change

salam bloggers & salam 1malaysia… (tetiba plak!!)

huhuhu…dah lama ak x update blog ak ni kn??

nk wat mcm mana, kt opis ni byk sgt kerja n perkara2 yg berlaku..

kdg2 tu dah mcm malas nk update…

tp ari ni tetiba plak ak rajin skit nk update…

anyway, sepanjang 3 bulan lebish skit ak dah berada kt MJSB ni (tmpt intern ak daa..), ada gak la gathering2 ngan event2 yg best yg ak join skali…

hurm, apa kata biar je gambar2 ni yg menceritakan segalanya… (walaupun banyak la perkataan yg mengiringinya…boleh??)

image001

image003

erm….ni waktu MJSB Mini Sports Carnival 09/10…yg ni dah sebulan lebih yg lalu…

time ni gak siap ada Battle Cry Competition antara Platform (ala2 rumah sukan la kekdahnya…)

Battle cry tu ala2 Cheer gak la…cuma kurang skit pompom tu…

platform kami: ANGSI (tag kami: memang hebat, memang kuat!!!

FYI, I masuk skali tau Battle Cry ni…siap ada solo part lg…  (yg tu….ala2 I terlebih2 gedik plak…boleh?? *pitam…)

(yg hanjeng tu…1st time nk pecahkan belon tu (as part of our gimmick), belon x pecah kau!!! kekdahnya abis 1 dewan tu gelak kt I…nasib baek 2nd time tu belon tu pecah plak… *nanges -nervous kot)

akan tetapi, last2 Platform kami Menang tau!! 1st place lg… (tp matilaa satu opis kenal I for a few days gak laa..)

pastu…3 weeks ago, ada lak Futsal tournament…sekali lg platform kitorang menang utk kategori laki2 n pompuan…

tapi, kekdahnya I xde waktu tu…g balik UTP nk jumpa kawan2 lama ngan layan convofair sat… 9although as I said in my facebook wall a few weeks later: “i would rather go and see the futsal players on action”…boleh??)

huru…x sabar2 nk tunggu game seterusnya…kali ni I nak maen plak… boleh ke ha??

image009

(ni waktu game futsal tu la, tapi I xde dlm gambar tu… *nanges 10 minit)

03092009161

03092009141

03092009171

erm…yg ni plak waktu Majlis Berbuka Puasa MJSB yg lepas…ari khamis ari tu…kali ni majlis turut disertai oleh anak2 yatim dari 2 buah rumah amal… (matilaa ayat skema sgt)

kekdahnya, ak n ada sorang staff tu…dari opis kul 4 pm tu..trus g jalan semarak amik anak dier kt sekolah…n trus g wisma sejarah…kt situ la majlis tu diadakan…

huhuhu…ok gak la…waktu tu sumer org beramah mesra kekdahnya…walalupun kdg2 tu kt opis nan-ADO nak tegur satu sama laen jadinya…

(x sabar nk tunggu Raya Gathering MGoC..I jd glamorous usher!!! boleh??)

1st pic tu ngan ‘Datin Seri’ Gala Comel…oops (matilaa kena bambu kt opis pasni kalau dier baca ni noo…)

–> udah2 la…I dah tulis banyak ni…nanti kalau ada criter laen lg, I tulis kt sini OK?? ~penat taip ni…

p/s: blog I yg ala2 kuno ni dikunjungi oleh seseorang yg terkenal gak la...
sapa beliau?? RAHSIA!!! (x nak bg tau...hahaha...)

thought of the day: As we are talking right now, some girls are being circumsized and no one is doing anything about it. Fatima

Chapter 14: Hari Raya Aidilfitri 2008…

huhu…lama dah x update..ni pun br je balik dr KL…tu la…gatal sgt nk balik lmbt..org laen ari isnin dah jejak utp…ak ni..ari selasa ni br nk balik..yg x bleh blah tu..kerja bertimbun2…merasa la kau stay up utk siapkan assignment2 tu..

hoho…anyway, raya tahun ni sama je mcm raya tahun lepas….apa x nya…ak beraya sebagai seorang pelajar UTP…hoho…duit raya sah2 la hampir2 x dpt kn….dah besar katanya….cuma tahun ni laen skit….ak balik kampung ayah…mcm tahun lepas n tahun2 lepas…ak ikut mak balik kampung…tp tahun ni tetiba lak g beraya kampung ayah…cuma sedih skit la…sebab atuk dah meninggal dunia beberapa bulan yg lepas…so tahun ni kalau adik beradik ayah ak berkumpul…mereka wat meeting katanya…meeting apa?? aku x tau n aku x brapa nk amik tau..tu urusan adik beradik ayah aku…tp yg slack skit….baju melayu raya pakai yg tahun lepas nyer…muat lg kata mak ak…ah…peduli apa ak?? janji ak beraya ye x??

ok la…gue pun mau tido…esok byk kelas… lgpun ak pun x byk benda nk ckp pasal raya thn ni…sebab perasaan dier dah kurang skit…i wonder why?? lgpun ak still ada sedikit sentap ni…x payah tanya kenapa…

thought of the day: You need to pull it together. Tyra Banks